fredag den 13. maj 2016

Dansk fotografi

Fotograf København 

Hvis du kigger efter en god fotograf fra København, så brug denne liste. Vi har lavet denne oversigt for at lette dit arbejde når du skal finde en god fotograf i eller nær Hovedstaden, der kan tage billeder for dig. Et fælles kendetegn for alle fotografer på denne oversigt er, at de lever af at tage fotografier for både enkeltpersoner og firmaer i Københavnsområdet.
foto-63
Hvis du vælger en rutineret fotograf til din fotoopgave er det næsten altid en garanti for, at dine billeder bliver gode. Før du beslutter at tage kontakt til en fotograf fra oversigten Fotograf København, så husk at undersøge om den valgte fotografs stil passer til dine ønsker. Prisen er ikke for høj.
Hvis du kigger efter en fotograf fra en anden del af landet og ikke fandt hvad du ledte, så prøv evt. fotograf roskilde, fotograf silkeborg eller drag fordel af menuen øverst for at finde fotografen du ønsker. Højere oppe på siden har vi lavet en oversigt over fotografer fra områder/byer i nærheden af København.
Hvis du specifikt kigger efter fx. en portrætfotograf til portrætfoto, erhvervsfotograf til erhvervsfotografering eller dyrefotograf til fotografering af dyr, så drag fordel af vores oversigt over fotografer med disse fotospecialer.


1) Objektiv
Ja der er stor forskel på hvor skarpe billeder de forskellige objektiver kan hjælpe dig med at lave. Her gælder det ofte at du får hvad du betaler for – dvs. hovedreglen er jo dyrere objektiv jo skarpere billeder. En anden hovedregel er at objektiver med fast brændvidde er skarpere end dem med variabel, men selvom du ikke har 10.000+ til de skarpeste objektiver så betyder det ikke, at du ikke kan gøre noget for at hjælpe dit objektiv lidt på vej…
bryllup_detalje201_viborg.jpg
Kend dit objektivt ’svage punkter’:
Billigere zoom-objektiver har ofte nogle svage punkter ved en eller flere forskellige brændvidder.
Tænk på dit zoom objektiv som et udvalg af faste objektiver… dvs. har du fx. et 24-70 objektiv så skyd det på fx. 30, 48 og 65, hvis det er der du ved at det tegner skarpest.
Grunden til at vi har fødder er så vi er i stand til at bevæge os enten tættere eller længere fra motivet.
Skyd ikke helt åben eller helt lukket:
Skyd ikke på det mindste og det største blændetal som dit objektiv kan klarer – med mindre du har brugt en mindre formue på det, så er det nok skarpt uanset hvilken blænde du vælger. Selv et super godt objektiv som fx. Nikons 50mm f/1.4 er ikke lige skarp ved alle blændetal – så ønsker du at prioritere skarphed over effekten fra fx. en lav dybdeskarphed så vælg en blænde omkring f/4-4.5 som er der hvor dette objektivt er skarpest. Test dine objektiver så du ved hvor de performer bedst.
2) Lukkertid
For langsom lukkertid giver uskarpe billeder – husk følgende hovedregler:
Motivet står stille: brændvidde = lukkertid (dvs. skyder du på 200mm så skal lukkertid minimum være 1/200 sek.)
Motivet bevæger sig langsomt: brændvidde = 2 x lukkertid (dvs. skyder du på 200mm så skal lukkertid minimum være 1/400 sek.)
Motivet bevæger sig hurtigt: brændvidde = 4 x lukkertid (dvs. skyder du på 200mm så skal lukkertid minimum være 1/800 sek.)
Husk billedstabilisering i dit objektiv hjælper KUN hvis motivet står stille 🙂
3) Hold kameraet HELT stille
Jo mere stille du kan holde kameraet jo skarpere billeder (gælder selvfølgelig mest ved langsommere lukkertider)
Brug et stativ, en monopod, læn dig op en mur, støt hænderne eller kameraet på en stol – tænkt kreativt og gør hvad der nu skal til for at holde kameraet helt stille.
4) Tænkt over lyset
Placer dig selv og motivet således at lyset kommer fra siden. Dette sikrer en bedre kontrast i billedet og gør at billedet kommer til at se skarpere ud end det måske i virkeligheden er.
5) DoF – Depth of Field / dybdeskarphed
DoF betyder utroligt meget for skarpheden i billedet, så tænkt over hvad du ønsker at prioritere inden du laver billedet.
Download en DoF calculator til din smartphone, så kan du altid beregne den helt præcist. Søg på “DoF calculator’ i appstoren så finder du et bredt udvalg af både gratis og næsten gratis udgaver.
6) Autofokus
Autofokus er meget brugbart til langt de fleste opgaver, men det er ikke perfekt. Brug tiden som det tager at sætte dig ind i hvordan dit kameras autofokus system fungerer.
En meget enkel metode som virker til rigtigt mange opgave er at sætte kameraet op til kun at bruge det midterste AF punkt. Det gør det nemt blot at placerer dette punkt der, hvor du gerne vil have fokus til at være i billedet, trykke udløseren halvt ned så fokus låses og derefter re-komponere billedet indtil du er tilfreds med kompositionen.
Husk dog at det er vigtigt at du IKKE bevæger dig så meget som en cm hverken frem eller tilbage i forhold til motivet, hvis du kommer til dette er du nødt til at slippe udløseren og starte forfra.
Hvorfor bruge det midterste AF punkt? fordi det (næsten) altid er det hurtigste og mest præcise.
7) Sharpening
Et RAW billede har altid brug for sharpening i post – brug Lightroom / Capture One / Aperture / Capture NX / Photoshop eller hvad du nu foretrækker som din RAW konverter.
FOTOGRAFVEJLEDNING: SÅDAN TAGER DU FLOTTE BILLEDER MED DIT KAMERA
Hvis du har haft et kompakt digitalkamera før, blev de billeder, du tog, sikkert gemt som JPEG-filer. Dit DSLR-kamera kan også oprette disse filer, men det giver også mulighed for at oprette RAW-filer. Men hvad er så en RAW-fil, og hvorfor skal du bruge dette filformat i stedet for JPEG, som du er vant til?
Når du tager et billede, registrerer kameraets sensor en kolossal mængde data – langt flere end nødvendigt til blot at tage JPEG-billede. Når kameraet behandler billedet, er det nødt til at kassere mange af disse data for at oprette en mindre fil. Det resulterende billede vil være fint til de fleste formål, som f.eks. udskrivning og deling med andre via e-mail eller på et websted.
I modsætning til en JPEG-fil behandles eller komprimeres en RAW-fil ikke af kameraet. Den indeholder alle de data, som sensoren registrerer, når billedet tages. Det giver en meget større skala af farver og toner, end der anvendes til en JPEG-fil. Og der kan også opnås langt flere detaljer i meget kraftige skygger og højlys. Derfor kaldes dette nogle gange for et “digitalt negativ”. Og på samme måde, som du kan fremkalde og udskrive dine billeder i mørkekammer, der giver betydeligt bedre resultater end hos den lokale fotohandler, kan de ekstra data, som er registreret i RAW-filen bruges til at opnå billeder i en højere kvalitet. Det kræver blot lidt øvelse
For at behandle RAW-filer skal du have et særligt program til “RAW-konvertering”, som f.eks. Image Data Converter SR, der medfølger til dit kamera.
Når du åbner en RAW-fil i Image Data Converter, bliver det i første omgang vist, som det ser ud med kameraindstillingerne, da det blev taget. Nu kan du ændre eksponering, hvidbalance, farvetilstand, kontrast og forskellige andre indstillinger, indtil det ser ud som ønsket. Du kan oven i købet vise billeder “før” og “efter” side om side, så du kan se den ønskede effekt. Og du skal ikke bekymre dig om at gøre noget galt. Når du har redigeret billedet som ønsket, kan du gemme resultatet som en fil i TIFF- eller JPEG-format. Den oprindelige RAW-fil er fortsat uændret, så du kan starte forfra med den og foretage helt andre indstillinger, hvis du ønsker.
6 gode råd, når du bruger Instagram
Instagram er overvejende et positivt, socialt medie. Men der er alligevel nogle ting, du skal være opmærksom på, før du deler dine billeder:
1. Gør dig klart, at Instagram er et offentligt medie, hvor alle dine billeder kan søges frem, hvis du har tildelt dit billede et hash-tag (#)
2. Tænk over hvad du gerne vil vise andre:
  • Hvad er dit arbejdsområde?
  • Hvad interesserer dig?
  • Hvad er du stolt af?
Tag fx et billede af et produkt, du er stolt over, fx en ting, du har lavet med børn eller ældre.
3. Tag kun billeder af kolleger eller borgere, hvis du har fået lov. Det er imod Persondataloven at offentligøre billeder af andre uden deres tilladelse.
4. Brug ikke Instagram/tag ikke billeder i arbejdstiden, medmindre du har aftalt andet med din leder.
5. Overvej hvilke billeder af dig selv, du offentliggør på Instagram. Er det selfies fra en våd tur i byen? Sæt evt. dine privatindstillinger således, at kun dine venner kan følge din profil.

Fotograf Aarhus 

Hvis du kigger efter en god fotograf fra Aarhus, så brug denne liste. Vi har lavet denne oversigt for at lette dit arbejde når du skal finde en god fotograf i eller nær smilets by, der kan tage billeder for dig. Et fælles kendetegn for alle fotografer på denne oversigt er, at de lever af at tage fotografier for både enkeltpersoner og firmaer i Aarhusområdet.
Hvis du vælger en rutineret fotograf til din fotoopgave er det næsten altid en garanti for, at dine billeder bliver gode. Før du beslutter at tage kontakt til en fotograf fra oversigten Fotograf Aarhus, så husk at undersøge om den valgte fotografs stil passer til dine ønsker. Prisen er ikke for høj.
Hvis du kigger efter en fotograf fra en anden del af landet og ikke fandt hvad du ledte, så prøv evt. fotograf Viborg, fotograf Aalborg eller drag fordel af menuen øverst for at finde fotografen du ønsker. Højere oppe på siden har vi lavet en oversigt over fotografer fra områder/byer i nærheden af Aarhus.
Hvis du specifikt kigger efter fx. en portrætfotograf til portrætfoto, erhvervsfotograf til erhvervsfotografering eller dyrefotograf til fotografering af dyr, så drag fordel af vores oversigt over fotografer med disse fotospecialer.
foto-65

1. BRUG ANDRE FOTOFILTERTJENESTER
Instagram har et antal forskellige filtre du kan bruge, men hvis du vil have virkelig gode billeder som overrasker dine followers, så giv dem en gang redigering med nogle af de endnu bedre fotoapps derude. Jeg bruger Snapseed, CameraBag, DeLuxeFX, Big Lens og Pro HDR.
2. TAG BILLEDET MED TELEFONENS KAMERA
Med Instagram kan man nemt tage et billede direkte i app’en og hurtigt smide et filter på. Men jeg anbefaler at du tager billedet direkte med telefonens kamera som giver dig flere muligheder. Det betyder også, at du også altid har det originale billede i en bedre kvalitet end det Instagram gemmer i dit album.
3. LAV FOTOCOLLAGE
Hvis du tager flere billeder med samme tema kan det være en god idé at samle dem i en fotocollage. Det kan du ikke gøre direkte i Instagram. Jeg bruger app’en PicFrame. Du kan også kikke efter apps som Frame Magic og Diptic.
5. FORBUDTE PÅ INSTAGRAM
Som på andre sociale medier er der  på Instagram en særlig etikette for god brug. Med tjenestens hastigt voksende popularitet og bølge af nye brugere er der flere og flere newbees som falder i. Sørg for det ikke bliver dig.
1. Lad være med at kopiere andres indhold som dit eget. Ikke noget med at tage et screendump og så bare sætte et nyt filter på. Du må selv ud og finde dine motiver.
2. Lad være med at poste ulækre eller grænseoverskridende motiver. Instagrams DNA er æstetik og ikke afsløring af venner som kaster op.
3. Undgå spam. Det kan være fristende at lægge 10 billeder op når man nu alligevel er igang. Men prøv at fordele dine shots så dine followers ikke får en masse feriebilleder i træk i deres feed.
4. Hold igen med hashtags. Det er ok at markere et # emne for dit billede, men 12 forskellige hashtags virker bare desperat.
5. Hverdagspoesi- du kan tage fine, historiefortællende og smukke billeder fra din hverdag, men hold igen med almindeligheder som hvad du spiser, dine fødder og ja sorry dine børn.
Polaroid kamera – Tag flotte retro billeder med disse apparater
Et polaroid kamera er smart på grund af fremkaldelsen der sker øjeblikkeligt efter du har taget billedet. Det er en ideel mulighed for at få dit minde, det skønne selskab eller den sjove begivenhed ud på fotopapir med det samme.
Har du gode minder fra dengang de fleste ejede et polaroid kamera? Eller har du blot set formatet og synes at polaroid billeder ser utrolig fede ud? Det kan også være at du elsker det praktiske i at få fremkaldt dit billede få sekunder efter at du har trykket på knappen?
Efterhånden findes der mange modeller på markedet og mange modeller er endda blevet moderniseret en del. Eksempelvis findes der polaroid kameraer, der er digitale og som kan optage video. Men de simple polaroid kameraer er naturligvis stadig at finde på markedet.
Her vil du blive præsenteret for 4 lækre apparater, som kan opfylde dine ønsker om de flotte retro format og øjeblikkelig fremkaldelse.
10 tips til at tage konfirmationsbilleder
Selv om det er koldt og blæsende lige nu, er der ikke længe til, at et nyt kuld af konfirmander springer ud. Vi har samlet 10 tips til dig, som skal fotografere til en konfirmation i foråret. Med disse tips i baghånden vil du være et skridt foran, når den store dag oprinder for den unge konfirmand.
1. Få styr på tidsplanen
Først og fremmest er det vigtigt, at du som fotograf har styr på tidsplanen. Du kan tale med konfirmandens forældre, eller alliere dig med en eventuel toastmaster, for at få at vide hvornår der kan komme underholdningsindslag med potentiale for gode billeder. Så er du klar, både til at knipse gode billeder af indslagene, men også til at fange gæsternes og konfirmandens ansigtsudtryk.
2. Sæt konfirmanden i centrum
Det er ham eller hende, som det hele handler om – nemlig konfirmanden. Da det er konfirmandens store dag, er det vigtigt, at vedkommende er i centrum. Ikke nødvendigvis bogstavelig talt som i midten af dine billeder, men du skal sørge for, at konfirmanden optræder på en del af billederne – og at de billeder du tager, har relevans for konfirmanden. Det er trods alt kun en gang i livet, at man bliver konfirmeret.
3. Tal med konfirmanden
For at få gode portrætbilleder af konfirmanden, er det en god idé at lære ham/hende lidt at kende først. Tal med konfirmanden om dine egne idéer til portrætfotos, men lad endelig også konfirmanden selv komme til orde. For det første vil konfirmanden kunne komme med ideer, som du ikke selv havde tænkt på. For det andet vil modellen efter al sandsynlighed være mere parat til at prøve nogle af dine ideer af, og ikke føle sig utilpas, når du kommer tæt på for at tage gode nærbilleder.
4. Kom tæt på motivet
Hvis du ikke kender konfirmanden godt, kan det virke grænseoverskridende at komme helt tæt på for at tage de gode billeder. Et gammelkendt fotograf-råd er dog, at den bedste zoom sidder i fødderne. For at få de bedste billeder er der altså ingen vej udenom – kom helt tæt på konfirmanden eller begivenheden, for at få de bedste skud i kassen. Du skal selvfølgelig ikke tæt på for enhver pris. Hvis dem du fotograferer ikke føler sig veltilpasse ved at have dig tæt på, bliver du nødt til at eksperimentere mere med kameraets zoom-funktion.
5. Knips løs – evaluér og justér – knips løs igen
Når man tager billeder med et digitalkamera, er der ingen grund til at spare… Tag hellere et billede for meget end et billede for lidt. En god ide kan være at knipse nogle stykker, for derefter at stoppe op, tjekke billederne, og overveje dine indstillinger (blænde, iso, lukketid). Dernæst kan du eventuelt justere indstillingerne – og så knipse lystigt videre.
6. Tag gode billeder i naturligt lys
Naturligt lys giver ofte de bedste billeder. Hvis du har mulighed for det, så tag en stor del af billederne udenfor. Gråvejr er rigtig godt at tage billeder i. Hvis I er så heldige, at det er højt solskin på konfirmationsdagen, kan du med fordel tage billederne et skyggefuldt sted – det giver det bedste resultat. Ellers kan du med vente med at tage for eksempel portrætfotos af konfirmanden til sidst på eftermiddagen, hvor det blødere lys giver bedre billeder.
7. Skift dit perspektiv
Oftest er det letteste for fotografen at tage billeder stående. Det er bare ikke altid, at det er den bedste mulighed for at få et godt foto. Fotografen kan sætte sig på hug eller stille sig op på en stol eller lignende for at få et billede i frø- eller fugleperspektiv. Eksperimentér med de forskellige perspektiver, og find ud af hvad du synes bedst om.
8. Skab dynamik i billedet
Det menneskelige øje tiltrækkes helt naturligt af symmetriske billeder. Der er intet galt i at tage symmetriske billeder med motivet (i dette tilfælde oftest konfirmanden) lige i midten af billedet, men for at skabe variation og dynamik i dine billeder, anbefaler vi, at du prøver med andre opstillinger. Du kan for eksempel sørge for at konfirmanden står i enten venstre eller højre side af billedet, og kigger lidt i den modsatte retning, for at skabe et mere interessant billede. Der er masser af muligheder for variation, du skal bare prøve dig frem.
9. Husk omgivelserne
Selv om konfirmanden er i centrum meget af tiden, er det en god idé at få taget billeder af omgivelserne. Det kan
for eksempel være billeder af det sted, som konfirmationen afholdes, bordpynt, mad, gavebord og så videre. Billederne er med til at give en fornemmelse af stemningen til konfirmationen, og er gode til at supplere billeder af konfirmand og gæster.
1. Dine billeder vinder altid
Det første og vigtige råd er at komme igang med selv at tage billeder! Dine personlige billeder vinder altid over billeder fra online arkiver som f.eks. Shutterstock. Selvom du måske ikke føler, at du kan finde ud af at tage billeder, der ser lige så flotte ud, kan vi garantere dig for, at dine billeder vil virke bedre. Det er trods alt dig og din virksomhed du skal vise.
Desuden kan online arkivbilleder meget nemt se opstillede og lidt kunstige ud. Ergo: de gode billeder er dine egne.
2. Din smartphone er bedre end ingenting
Du behøver ikke det helt store professionelle udstyr for at tage gode billeder. En smartphone kan sagtens give rigtig fine billeder, som du kan bruge online.
Det er altid bedre at tage billeder med din smartphone, end slet ikke at tage nogen!
3. Vent til vejret er godt
Det er vigtigt at have den rette lyssætning, men det er ikke så svært som det lyder. Du skal faktisk bare vente, til vejret er godt, og det er lyst udenfor. Der er nemt at forfalde til at tro, at det kun er aktuelt, når man tager billederne udenfor, men det er forkert. Det bedste indendørs lys kommer nemlig udefra. Så i alle tilfælde: vent til vejret er godt.
4. Hold dig fra blitz
Nu vi er ved lyssætning, så hold dig fra blitzen. Blitz er overvurderet og det bliver sjældent lige så pænt, som man håber på. Så med mindre du er rigtig god til at styre din lyssætning, vil du have langt større held med naturligt lys end med blitz og lamper. Det er altid muligt at tilsætte mere lys i billedbehandlingsprogrammer på computeren senere.
5. Ryd op
Det lyder basalt, men man kan nemt glemme det, og det er træls at opdage bagefter. Så: hvis du tager billeder indenfor, så sørg for at rydde op først. Det er ikke alt, der kan fjernes i efterbehandlingen af et billede.
6. Brug rene linjer
Rene linjer i et billede gør det pænere at se på. Så, lad os sige du skal tage et billede af et rum med et bord, og at der på bordet ligger et magasin. Så ret magasinet til, så det passer med linjerne på bordet.
Hvorfor? Fordi hjemmesider som regel har helt lige linjer. Derfor kan det skabe et meget stort brud mellem de forskellige objekter, hvis billederne ikke har det og det ser ikke pænt ud.
7. Tag kun billeder horisontalt
En telefon ligger naturligt vertikalt i hånden. Derfor er det naturligt nemmere for dig at tage billeder, der er højere end de er brede. Det er dog meget vigtigt, at du husker at dreje telefonen 90 grader og i stedet tager billederne på den anden led, den brede, bredformat.
Det skyldes simpelthen, at størstedelen af de steder, hvor billederne skal bruges, bruger bredformat. Så hvis dine billeder ikke er det, kan de ikke bruges.
8. Hav plads rundt om objektet
Når du tager et billede, er det sjældent du helt præcist ved, hvordan det skal bruges bagefter. Derfor er det altid en god idé at sørge for at have plads rundt om det, du tager billede af. På den måde kan du altid efterfølgende beskære billedet, så det nemt kan tilpasses forskellige situationer.
Altså — hellere for meget luft omkring end for lidt.
9. Zoom ikke
Der ligger en lang teknisk forklaring bag dette råd, som jeg ikke vil kede dig med. Men kort fortalt bliver kvaliteten simpelthen for dårlig, når du zoomer ind på noget (med mindre du har det top-professionelle kameraudstyr). Det kan sagtens være, at der ser fint nok ud på telefonen, når du har taget billedet, men når det kommer over på en computerskærm er kvaliteten simpelthen ikke god nok længere.
Derfor er hovedregelen, at hvis du ikke kan komme tæt nok på uden at zoome, så er det bedre slet ikke at tage billedet og i stedet finde på noget andet.
10. Send altid billeder i fuld størrelse
Ligemeget hvor godt et billede du får taget, kan det altid få et endnu stærkere udtryk i et billedbehandlingsprogram på computeren. Derfor skal billedet altid sendes i højst mulige opløsning, til dem der evt. skal behandle det yderligere.
Har du taget billederne fra din smartphone vil det sige at vælge muligheden “faktisk størrelse”, når de skal sendes. Spørg os hvordan, hvis du er i tvivl.
Det var 10 råd, der forhåbentlig kan hjælpe dig på vej til at få gode billeder i hus. Nu er det bare at komme ud i verden og komme igang.
Ud af komfortzonen (Auto mode)!
Indstil i M(Manuel) mode.
Når du skal tage gode billeder om aftenen eller i mørke omgivelser er det vigtigt, at komme væk fra kameraets auto mode. Det er umuligt at tage gode billeder om aften med kameraet på automatik.
Vi skal hen på den så frygtede M, men lad vær med at mist modet. Det er nemt nok!
ISO’en skal sættes helt ned på 100. Ja, den er god nok – du hørte rigtigt.
Mange vil måske fortælle dig, at ISOen skal være høj, når du tager billeder i mørke, og det er også til dels rigtigt. Når ISO’en er høj optages der nemlig mere lys, så man undgår rystede billeder pga. lang lukkertid.
Det gælder bare ikke for denne slags aften og natte-billeder. Her skal kameraet nemlig stå fast på et stativ e.l. så det ikke ryster. Du kan også bruge remedier fra naturen til at stille kameraet på. F.eks en sten, en bænk, et bord, et bil-tag eller lignende. Det er ikke strengt nødvedigt med et stativ(tripod), hvis bare du kan stille kameraet et solidt sted.
Sommetider kan du af praktiske årsager være nødt til at sætte ISO lidt op. F.eks hvis eksponeringstiden bliver uforholdsmæssig lang.
Op med blænde-tallet! Ja, du hørte rigtigt igen.
Selvom kameraet får mindre lys ind med en lille blænde (høj tal), så er det altså vigtigt, at den kommer rimelig langt op. Gerne over f/13.
På den måde producerer vi flotte billeder, der er skarpe hele vejen igennem. Vi kompenserer bare for lys-tabet med længere lukkertid. Husk at kameraet jo står helt fast, så lukkertiden kan i praksis være en hel time uden at billedet ville blive rystet.
Lukkertiden. Hvad gør vi med den? Her bliver du nødt til at prøve dig frem, men start evt. med 5-10 sekunder. Hvis billederne er for mørke, så sætter du den op til 20 sekunder eller mere, og hvis billederne bliver for lyse, sætter du bare lukkertiden et par sekunder ned.
Der er forskel på hvor lyst der er om aftenen og natten, men her er et par estimater på lukkertider du kan bruge som udgangspunkt, når du tager dine billeder.
  • Oplyst gade i indre by, 5-15 sekunder
  • Mørk indre by, 30-60 sekunder
  • Strand, 30-180 sekunder
  • Stjernehimmel, 20 sekunder – mange minutter
  • Havn, 30 sekunder
.entry-content
Du behøver ikke spare op til en spejlreflekskolos for at tage opmærksomhedsvækkende fotografier af professionel kvalitet – telefonkameraer kan efterhånden så meget, at selveste Vogue trykker Instagram-billeder. Så hvis du øver dig i at tænke visuelt og har styr på mulighederne i de forskellige funktioner og apps, vil din lommes indhold på en almindelig dag forbløffe de fleste. Her er lidt hjælp til at komme i gang.
fotograferne.jpg
Første skridt til at få mest muligt ud af dit mobilkamera er at være opmærksom på omgivelserne og lade ideerne komme af sig selv. Der er spændende motiver over det hele, så det er bare med at få dem fanget. Når jeg går rundt i byen, ser jeg næsten alt i billeder. Det kan være, hvis lyset falder på en bestemt måde, der giver flotte skygger, eller hvis der er en stor vandpyt, der kan give en interessant refleksion.
refleksionsbilleder
Jeg tager selv rigtig mange refleksionsbilleder i vandpytter, da det giver et billede, man ikke normalt ser, når man går på gaden. Her er det vigtigt at holde din telefon så tæt på vandet som muligt, gerne på hovedet – pas på, du ikke taber den!! Både her og med de fleste andre billeder er det vigtigt, at horisontlinjen er vandret. Det skaber en ro i dit billede. Der er en indbygget funktion i Instagram til at rette op, hvis du er kommet til at tage et skævt billede.

Fotograf Aalborg 

Hvis du kigger efter en god fotograf fra Aalborg, så brug denne liste. Vi har lavet denne oversigt for at lette dit arbejde når du skal finde en god fotograf i eller nær smilets by, der kan tage billeder for dig. Et fælles kendetegn for alle fotografer på denne oversigt er, at de lever af at tage fotografier for både enkeltpersoner og firmaer i Aalborg området.
Hvis du vælger en rutineret fotograf til din fotoopgave er det næsten altid en garanti for, at dine billeder bliver gode. Før du beslutter at tage kontakt til en fotograf fra oversigten Fotograf Aalborg, så husk at undersøge om den valgte fotografs stil passer til dine ønsker. Prisen er ikke for høj.
Hvis du kigger efter en fotograf fra en anden del af landet og ikke fandt hvad du ledte, så prøv evt. fotograf Skagen, fotograf Hobro eller drag fordel af menuen øverst for at finde fotografen du ønsker. Højere oppe på siden har vi lavet en oversigt over fotografer fra områder/byer i nærheden af Aalborg.
Hvis du specifikt kigger efter fx. en portrætfotograf til portrætfoto i Aalborg, erhvervsfotograf til erhvervsfotografering eller dyrefotograf til fotografering af dyr, så drag fordel af vores oversigt over fotografer med disse fotospecialer.
Undgå oversvømmelse.
foto-1
Mange anbefaler fejlagtigt at du skal skyde vildt løs, fordi det jo er “gratis” at tage billeder med digital spejlrefleks. Det er det ikke. Du skal jo bruge oceaner af tid bagefter til at sorterere 200 skud af det samme motiv. Sidder du efter en tur med 3400 billeder, der stort set alle ligner hinanden, så har du ramt et workflow der ikke er sjovt. Det er bare ikke motiverende, at skulle bruge adskillige timer på, at sortere og sorterer og sortere og slette slette slette! Det er skidt. Og kedeligt.
Istedet skal du tage færre med bedre billeder med gode vinkler og stemninger, som netop laver det gode motiv. Du kan bare fange det med 3-4 skud. Og vise kun det bedste frem. Dine venner gider ikke se 200 billeder af Operahuset udefra. Men de vil gerne se de 2 bedste eller kun det ultimativt bedste. Tænk et splitsekund over hvorfor  du vil have netop dette billede med hjem.
produktfoto_packshot2.jpg
2) Gå tæt på.
Med Zoom eller dine spændstige  ben.
Du skal ikke vise alt. Det kan hurtigt blive kedeligt at se torvehallerne langt fra. Men går du tæt på en bod, kan du pludselig få stemningen eller detaljen med, der gør billedet levende.
Alt for mange gange er der for meget med i et foto. Det bliver rodet og viser alt for meget. Går du tæt på kommer der mere motiv i kassen. Det gør dit foto væsentligt mere interessant. Tænk over om dine baggrunde til motivet skal være ude af fokus eller pivskarpe. Er det mennesker så brug “portrait” indstillingen; er det bygninger eller landskab så brug “landscape” indstillingen på dit spejlrefleks. Eller endnu bedre; brug S (Nikon) eller Av (Canon) til at styre din dybdeskarphed på dit kamera.
Istedet for at zoome vanvittigt med en krumbøjet telelinse, så bevæg dig rundt om motivet, sæt dig ned, stil dig op på noget etc. sæt kameraet på skrå. Måske har du alt for meget motiv med og dermed viser du for meget og taber fokus. Find dit fokus og sørg for det kommer til at dominere din “billedramme”.
boudoir_fotografi.jpg
3) Øjenhøjde eller skæve vinkler?
Tager du altid dine billede stående og i netop din øjenhøjde? Så får du typisk klassiske vinkler med hjem. Dem du viser billederne har jo også set de vinkler. Sæt dig ned, stil dig op på noget – træk til siden – eller læg dig ned. Så kommer der nye vinkler frem der måske sætter motivet i et bedre perspektiv.
Du kan også stramme dine motiver op ved bagefter på computeren af give dem en beskæring. En god beskæring kan mange gange gøre et jævnt billede vildt godt og indbydende. Det er ikke nødvendigvis godt at hele motivet er med i billedet …
4) Lys og mørke.
Darth Vader eller Skywalker?
Du kan snildt tage billeder i modlys. Så vil motivet mange gange optræde som silhuetter. Sætter du en blitz på, sparker den skyggerne væk, og dermed kan du se motivet, også selvom der er modlys. Du kan også med fordel bruge blitz i solskin. Det gør du især for at blæse skyggerne fra solen væk. Dermed kan dit motiv fremstå mere klart og lækkert.
Billedbehandling – en nødvendighed
Der er ikke længere nogen, som diskuterer, om digitalkameraet og dermed digitale billeder er kommet for at blive eller ej. Stort set alle optager i dag billeder digitalt, og vi kan glæde os over, at teknologien på en gang har gjort fotografering nemmere, billigere og mere tilgængeligt. Der bliver taget flere billeder end nogensinde før, og samtidig med denne udvikling opstår behovet for at kunne sortere, arkivere, efterbehandle og mangfoldiggøre billeder hurtigt og effektivt. Her er moderne billedbehandlingsprogrammer en stor hjælp.
Billedets troværdighed
Som udgangspunkt mener vi i TTF, at billeder skal optages med et kamera og ikke laves på en computer. Generelt vil vi hellere arbejde en halv time længere under åben himmel på at få lyset perfekt, end vi vil tilbringe den samme halve time foran computerskærmen. Man er imidlertid naiv, hvis man tror, at man helt kan slippe for computeren.
Vi har stor respekt for billedets troværdighed som medie, og vi kæmper for, at denne troværdighed også viderebringes til kommende generationer. Derfor er vi hårdhændede fortalere for ikke at ændre på virkeligheden, som den ser ud. Denne holdning afspejler sig i vores måde at arbejde med billeder på computeren.
kreativ-gravid-foto.jpg
Det rigtige program
Det er nødvendigt at vælge et program, der passer til ens behov, før man kan begynde at arbejde med sine digitale billeder på computeren. Programmet skal ikke være for simpelt til at klare de opgaver, man ønsker at udføre, men det skal heller ikke være for kompliceret at bruge, da det vil gå ud over lysten til at arbejde videre med sine billeder.
Umiddelbart kan de fleste computere uden problemer åbne et JPG-billede direkte fra kameraet, men for at få rigtig gavn af alle sine digitale billeder, skal de først overføres fra kameraet og sorteres på computeren. Efterfølgende kan mange af dem med fordel justeres på et billedbehandlingsprogram, så de alle bliver så gode som muligt. Optager man sine billeder i det populære format RAW, skal man først igennem en såkaldt RAW-konvertering.
Bedre billeder af mennesker
Mennesker er verdens ældste og stadig verdens mest populære motiv. Der findes mange typer billeder af mennesker, men helt overordnet kan de placeres i to kategorier.
Kategori 1 – Den planlagte
Opstillede billeder, hvor hver lille detalje er planlagt, og hvor personen eller personerne på billedet er klar over, at de bliver fotograferet. Personen opfører sig ikke nødvendigvis naturligt, men antager en adfærd, som passer til fotografens ønsker.
En opstillet situation, hvor hver detalje er planlagt. 
Kategori 2 – Den autentiske
Ikke-opstillede billeder, hvor fotografen er ’fluen på væggen’, som dokumenterer et øjeblik i andre mennesker liv, uden at deres opmærksomhed bliver rettet mod kameraet. Personerne på sådanne billeder opfører sig nøjagtigt ligesom de ville have gjort, hvis der ikke var en fotograf til stede.
reklamefotografer341.jpg
Børn fotografet i en autentisk situation. 
Under hver af disse to kategorier kan der placeres mange forskellige typer billeder af mennesker. Portrætter hører som regel ind under kategori nr. 1, imens reportagebilleder, der har til formål at fortælle om en hændelse i andre menneskers liv, passer bedre ind i kategori nr. 2. De klassiske parbilleder taget til familiefesten passer fx i kategori nr. 1, imens den flotte billedserie af ungerne, der bager snobrød, som regel passer bedre ind i kategori nr. 2.
Vi er alle forskellige
Som fotograf er det vigtigt at være klar over forskellen på de to ovennævnte kategorier. Ud over kameraudstyr, lys og fototeknik, er der nemlig en række andre variable, man skal tage hensyn til, når man tager billeder af mennesker, fx køn, alder og personlighed.
Kvinder og mænd, drenge og piger er af natur forskellige, og der kan derfor være stor forskel på at fotografere dem. Børn er ofte ligeglade med at blive fotograferet, imens unge kan være generte, og ældre mennesker kan vise direkte afsky for et kamera. Mennesker med stort ego stiller ofte gerne op til at blive fotograferet, mens andre mener, de ikke tager sig godt ud på billeder. Som individer er vi med andre ord særdeles forskellige.

Fotograf Odense 

Hvis du kigger efter en god fotograf fra Odense, så brug denne liste. Vi har lavet denne oversigt for at lette dit arbejde når du skal finde en god fotograf i eller nær smilets by, der kan tage billeder for dig. Et fælles kendetegn for alle fotografer på denne oversigt er, at de lever af at tage fotografier for både enkeltpersoner og firmaer i Odenseområdet.
Hvis du vælger en rutineret fotograf til din fotoopgave er det næsten altid en garanti for, at dine billeder bliver gode. Før du beslutter at tage kontakt til en fotograf fra oversigten Fotograf Odense, så husk at undersøge om den valgte fotografs stil passer til dine ønsker. Prisen er ikke for høj.
Hvis du kigger efter en fotograf fra en anden del af landet og ikke fandt hvad du ledte, så prøv evt. fotograf Nyborg, fotograf Middelfart eller drag fordel af menuen øverst for at finde fotografen du ønsker. Højere oppe på siden har vi lavet en oversigt over fotografer fra områder/byer i nærheden af Odense.
Hvis du specifikt kigger efter fx. en portrætfotograf til portrætfoto i Odense, erhvervsfotograf til erhvervsfotografering eller dyrefotograf til fotografering af dyr, så drag fordel af vores oversigt over fotografer med disse fotospecialer.
foto-16

Det er fotografen, og ikke kameraet, der laver billederne 
Nogle billeder kræver, at man er indehaver af det rigtige udstyr. Det betyder dog ikke, at det er umuligt at tage gode billeder, fordi man ikke er den lykkelige ejer af et kamera til 30.000 kroner. Øjet der ser, er langt vigtigere end udstyret. Helt generelt kan man sige, at opfindsomhed, tålmodighed, nysgerrighed og leg er vejen frem til bedre billeder.
reklamefotograferne41-1024x682.jpg
Når man er ude at tage billeder, skal man tænke nøje over sin opførsel over for omverdenen. Husk på at din adfærd som fotograf har meget stor betydning for, hvor gode billeder du kan lave, men også for hvordan andre fotografer opfattes. Vi har med andre ord et stort, fælles ansvar. Oftest får man mest ud af at opføre sig venligt, smilende og imødekommende, men nogle situationer kræver, at man er en smule fræk eller hurtig på aftrækkeren.
Kan du lide at fotografere og vil gerne blive bedre ?
 
På siderne i denne fotoskole gennemgås de grundlæggende ting, du bør kende til.
  • Lær om den grundlæggende kamerateknik (hvad står A for, hvad er ISO, lukketid, osv)
  • Den grundlæggende kompositionsregler
  • Samt en masse gode råd baseret på mine egne erfaringer.
Fototeknikken er kun med til at gøre dine billeder bedre eller udvide dine muligheder. Men det gode billede er bestemt af dine evner til at “se” det gode motiv, at komponere et godt billede, samt en smule held. Bemærk at jeg skelner imellem foto- og kamerateknik. Kamerateknikken er alt det tekniske om dit kamera, så som de forskellige knapper på dit kamera, mens fototeknik er forskellige teknikker, der er med til at skabe et bedre billede.
Se kreative billeder fra Aarhus her.
 reklamefotografer271.jpg
Allerede herefter vil du kunne tage bedre billeder med auto-programmet. Og først nu begynder du at sætte dig ind i de tekniske muligheder, som dit kamera giver dig.
Mit bedste råd er, at tage sig tid til at afprøve de forskellige teknikker og bliv herved fortrolig med dit kamera.
Jeg bruger meget tid på bl.a. Pbase.com, hvor jeg nyder, vurderer og lærer af andre fotografer. Jeg kan varmt anbefale denne øvelse, for jo flere billeder man ser (og gerne med teknikkerne i baghovedet) desto bedre bliver man til at skyde egne billeder.
Lysmåling – For begyndere
Alle digitale kameraer har i dag indbyggede lysmålere. Det gør det dejligt nemt at skulle tage billederne, og du skal som sådan ikke selv “tænke” så meget igen.
I sidste ende har du jo også en skærm, hvor du kan godkende billeder og lige kontrollere, om de er gode nok.
Om igen mener jeg, at det er en ret god ting, at kende til de gamle måder at lave lysmåling på, da kameraet egentligt er ret dumt og kun måler til 18% (mere om det senere i kapitlet) grå, derved kan mange billeder ende med at blive kedelige at se på.

Fotograf Esbjerg 

Hvis du kigger efter en god fotograf fra Esbjerg, så brug denne liste. Vi har lavet denne oversigt for at lette dit arbejde når du skal finde en god fotograf i eller nær smilets by, der kan tage billeder for dig. Et fælles kendetegn for alle fotografer på denne oversigt er, at de lever af at tage fotografier for både enkeltpersoner og firmaer i Esbjerg området.
Hvis du vælger en rutineret fotograf til din fotoopgave er det næsten altid en garanti for, at dine billeder bliver gode. Før du beslutter at tage kontakt til en fotograf fra oversigten Fotograf Esbjerg, så husk at undersøge om den valgte fotografs stil passer til dine ønsker. Prisen er ikke for høj.
Hvis du kigger efter en fotograf fra en anden del af landet og ikke fandt hvad du ledte, så prøv evt. fotograf Fanø, fotograf Ribe eller drag fordel af menuen øverst for at finde fotografen du ønsker. Højere oppe på siden har vi lavet en oversigt over fotografer fra områder/byer i nærheden af Esbjerg.
Hvis du specifikt kigger efter fx. en portrætfotograf til portrætfoto, erhvervsfotograf til erhvervsfotografering eller dyrefotograf til fotografering af dyr, så drag fordel af vores oversigt over fotografer med disse fotospecialer.
foto-12

De automatiske – Lad kameraet bestemme
Der er en række automatiske måder, kameraet kan arbejde på. De er gode og kan hjælpe dig, hvis du ikke vil rode for meget med indstillingerne selv.
Mange “begynder”-kamerahuse har en række programmer som f.eks. portræt, landskab, macro osv. De gør det nemt for dig, at tage et billede, uden af have det store kendskab til lysmåling, da hvert program er justeret i forhold til det, man ønsker at tage billeder af.
P MODE (KAMERAET BESTEMMER)
P (program) – her bestemmer kameraet indstillingerne selv. Det eneste du bestemmer, er om der skal bruges blitz, vælges fokuspunkt og lignende.
Kameraet sørger for, at du får den rigtige blænde (typisk mellem f/8-f/11) og kombinerer det med en ISO og en lukkertid, der gør, at du får et fornuftigt billede.
Spørger du en fotograf, vil denne nok sige: ”P står for professionel.” Det vil nok blive efterfulgt at et lille smil.
BLÆNDEPRIORITET (HALVAUTOMATISK)
A (apature) – her bestemmer du hvilken blænde, kameraet skal bruge. Det er typisk fordi du vil styre dybden i billedet, men er ligeglad med lukkertid m.m. Så sørger kameraet for at sætte lukkertid samt ISO for dig.
Det kan f.eks. være ved landskabsbilleder, hvor det kan være vigtigt at have en god dybde i billedet, så alle elementerne står skarpt. Her vælger du et højt blændetal. Eller ved et portræt hvor en stor blændeåbning vil sikre, at motivet, du fotograferer, bliver isoleret fra baggrunden.
På de forskellige mærker hedder denne funktion enten:
  •    A (Nikon, Minolta, Konica Minolta, Sony, Olympus, Sigma) eller
  •    Av (Canon, Pentax, Leica)
LUKKERTIDSPRIORITET (HALVAUTOMATISK)
S (shutter) – lukkerprioritet giver dig mulighed for at vælge en fast lukkertid. Kameraet sørger så for resten af indstillingerne (ISO + blænde).
Dette valg bruges ofte til sport, legende børn eller lang- tidseksponeringer. Hvor lukkertiden er vigtigst, f.eks. ved sport, må du ikke bruge for langsomme lukkertider, da det bliver svært, at få frosset billedet.
På de forskellige mærker hedder denne funktion enten:
  •    S (Nikon, Minolta, Konica Minolta, Sony, Olympus, Sigma) eller
  •    TV (Canon, Pentax, Leica)
EKSPONERINGSKOMPENSATION, NÅR DU ER LIDT KLOGERE END KAMERAET
Fælles for program, blændeprioriteret og lukkertidsprioriteret er, at de alle kan finjusteres ved hjælp af eksponeringskompensation.
Det fungerer ved, at du fortæller kameraet, at det motiv du ønsker at tage billede af, skal have enten mere eller mindre lys, en kameraet normalt ville tro. Et eksempel kan være sandstrand eller sne på en høj solskinsdag. De skal have 2-3 stop mere lys, end kameraet egentlig tror. Det skal du fortælle kamaeraet inden det tager billedet, ved at give det en +2 i eksponeringskompensation.
Fotografering for begyndere
Leder du efter en rigtig god gave til én som du holder af? Et rigtig flot minde og ikke mindst en dejlig gave at få er ofte billeder fra sine nærmeste. Det kan være portrætter af familiens medlemmer, men det kan også være fantastiske fotografier som man selv har taget og fremkaldt på ramme.
Man kan efterhånden finde mange fantastiske tips til fotografering og selv en smartphone tager gode billeder i dag. Som begynder kan det være lidt svært at se igennem junglen af kameraer, effekter og ikke mindst alle de betegnelser som ISO og lang lukkehastighed. Dette har blandt andre FOF gjort noget ved og oprettet et kursus som er fotografering for begyndere.
Her får man en masse praktisk erfaring med fotografering og prøver forskellige teknikker af. Den bedste måder at lære er netop at prøve det af selv. Man vil blive undervist af en professionel, og så kan man faktisk ende med mange gode billeder som er en gave værd.
1. Kend dit kamera. Sæt dig ind i hvad dit kamera kan præstere. Husk, det er ikke udstyret det kommer an på, et godt mobilkamera kan også tage skønne billeder af børn. Har I et godt kamera, så eksperimentér med dets muligheder, leg!
2. Væn børnene til du er der med dit kamera fra de er helt små. Når de er større, så lad dem prøve at fotografere dig og gør det til en fælles interesse. Det kan I få mange sjove timer ud af.
3. Fotografér også når børnene har travlt med at lege, uden du gør opmærksom på dig selv. Skift mellem at kalde på dem og være en flue på væggen. Billeder af dine børn der leger uforstyrret er skønne at have. Vent eventuelt til de taber interessen for at du er i nærheden.
4. Placér dig godt i forhold til dit motiv. Når det er børn du fotograferer, så placér dig i deres højde og i deres nærhed. Bevæg dig rundt, så får du flere forskellige versioner af fotografiet at vælge imellem. Gå tæt på. Undgå at få for meget baggrund med.
5. Leg med perspektivet. Du kan sagtens lægge dig ned og skyde op ad mod barnet.
6. Vælg dit fokus. Fokus på portrætter er oftest øjenene. Men har du et kamera der kan, er det også spændende at lave andre fokuseringer, f.eks på legetøjet, med barnet ude af fokus.
7. Vælg dit udsnit. Det er en rigtig god idé at vænne sig til at undgå midtercentreret motiv. Faktisk gør det fotografiet mere interessant og harmonisk, hvis du følger reglen om “det gyldne snit”
8. Vælg det bedste lys. Ved udendørsfotografering, er det vigtigt at finde steder der ikke lige er i det hårdeste sollys. Det bedste sted er lige mellem lyset og skyggen. Eller vælg at fotografere enten i morgentimer eller sen eftermiddag med blødere lys. Ved indendørsfotografering, så undgå direkte blitz. Brug vindueslyset eller brug blitz der kan bounce op i loftet.
9. Arbejd lidt med dine fotograferi efterfølgende, det er meget sjovere end at se fjernsyn! Der er mange gratisprogrammer til billedredigering som er udmærkede. Leg med lysmængden, farverne, kontrasten eller gør billederne til sorthvid. Vær hård og slet de dårlige og kedelige billeder, så de ikke fylder på din harddisk.
Eksponering
Eksponering dækker hvor meget lys der rammer kameraets sensor. Hvis lyset det rammer for kort tid bliver dit billede undereksponeret(for mørkt), hvis det rammer for længe, bliver dit billede overeksponeret (for lyst), også kaldet ”brændt ud”. Hvilket stammer fra dengang man brugte de analoge filmkameraer. Hvis filmstriben bliv udsat for fór meget lys, blev alle de reagerende stoffer brændt af. Umildbart vil man jo så tænkte om man ikke bare skulle lade kameraet helt selv bestemme den optimale optimering… Og jo, kameraer kan da så afgjort give nogle temmelig godt resultater nogle gange. Nogle gange! Hvilket er årsagen til at kameraet også bare funktionen der hedder: ”Automatisk”. Men ønsker vi virkelig kun at få nogle gennemsnitlige resultater, og så kun nogle gange..? Nej det vi ønsker os er at kunne være i totalt kontrol over vores kamera. Lade os styre det og ikke omvendt.
Såfremt man har erhvervet sig et DSLR-kamera og kun ønsker at bruge sit kamera i den Automatiske– tilstand. Ja, se så har man virkelig skudt overmålet. Da selve hovedkonceptet ved et DSLR-kameraer er kontrol. Man kan uden problemer finde adskillige point-and-shoot kameraer med langt bedre auto-funktion, til langt færre penge. Når vi nu har muligheden for at kontrollere og lære at beherske det lækre instrument et kamera er, så lad os gøre det. Problemet er, at der er tre forskellige variable der styrer eksponeringen. Hvilket betyder, at der næsten er et uendeligt antal måder at opnå den ”rigtige” eksponering på. Så lad os se om vi ikke kan blive lidt klogere på de tre enheder det styrer dette.
Den kunstneriske side.
Hvis du nægter at tage den kunstneriske side med ind i dine fotos, så du ender det med at dine fotos bliver for mekaniske, uinspirerende og ja faktisk kedelig og halvtørre at se på. Lær reglerne for sammensætning scenerier og placering af hovedmotivet(rule of third) osv.. Hvilke følelser du forsøger at formidle, være bevidst i dine kunstneriske valg når du er i marken. Lær at bryde de kunstneriske normer når det byder sig. Regler er til for at blive brudt.
Mange af Jer har sikkert allerede let ved den kunstneriske side, har forfærdeligt mange ideer om hvordan og hvorledes man kunne gøre. Hvilket formentlig også er årsagen til at de er tiltrukket af fotografering i første omgang. Du har sikker også allerede en meget god idé om hvad der siger mest ved fotos, hvordan forskellige værktøjer skal bruges for at opnå harmoni i et foto og generelt hvordan et godt og smukt foto skal se ud.
Dette er min hurtige gennemgang af de tekniske sider ved fotografering. Når du har fået dem på plads, både i teori og i praksis, så vil du kunne begynde at se det på dine fotos. Når du kommer dertil, se så er du godt på vej til at kunne lege med de helt store foto-kunstnere.
Den tekniske viden.
Hvis du ikke har den nødvendige viden om de tekniske aspekter, så du har ikke kontrol over, hvad udfald du får i sidste ende. At have et kunstnerisk-sind og kunne spotte at; ”det her kunne være et fantastisk foto!”, men langt over halvdelen af den tid blive du overrasket over, hvad dit kamera giver dig. I starten vil de måske endda være skuffende og tage modet lidt fra én.
Giv ikke op
Giv ikke op. Inden for dette felt lære man virkelig hurtigt. Så frem man lyster at lære hvad der foregår inde i denne mystiske lille boks, a.k.a. dit kamera. Du har måske tidligere op levet at de billeder du har taget kan være for mørke, for lyse, uskarpe eller enhver anden ting, som du ikke forventer.
ikke være afhængige af held
Du bør ikke være afhængige af held. Du bør som maksimum have et eller to testskud, selvfølgelig helst ingen. For så der efter at lade din erfaring og viden råde. For på den måde at undgå ubehagelige overraskelser når øjeblikket er ovre. For på den måde at være i stand til at være i total kontrol over hvad udfald/foto du får. Det er lige præcis dét, jeg i de kommende afsnit vil prøve at hjælpe dig med at blive i stand til.
Den eksplosive digitale udvikling har gjort det nemmere at blive en god fotograf.
gamle dag smed du en rulle film i kameraet, skød 24 eller 36 billeder og bagefter var det ned til fotohandleren for at få fremkaldt mesterværkerne, hvis du ikke selv havde adgang til et mørkekammer.
Der kunne nemt gå flere dage – ja, endda flere måneder, hvis du ikke fik afleveret filmen – fra du tog billederne, til du stod med fotografierne i hånden og kunne se, om de var undereksponerede eller ude af fokus.
Med digitale kameraer får du i dag resultaterne på LCD-skærmen med det samme, og du kan skyde løs i det uendelige.
Det betyder, at du hurtigt kan se, om et billede er helt forfærdeligt og lige til at slette.
Du lærer med andre ord af dine fejl meget hurtigere end før, og dermed er det lettere at udvikle sig som fotograf.
Samtidig har vi i dag adgang til nettet og et skattekammer af information for fotografer, der ønsker at lære og lade sig inspirere af andre.
Vi har fundet fem websider, der er et besøg værd, hvis du gerne vil blive bedre til at fotografere. Her er noget for både begyndere og for de semiprofessionelle. Følg med på de næste sider.
Er du fotograf, og vil du gerne i gang med at tage de flotte HDR-billeder? Her vil jeg prøve at lave en simpel guide til, hvordan man beskæftiger sig med HDR-fotografering. Jeg er selv ikke den mest garvede HDR-fotograf, men har fået et par billeder taget, som jeg synes, er blevet ret fine.
Hvad er HDR-fotografering?
HDR står for High Dynamic Range, og er en måde, hvor man kan få mange flere detaljer med i sit billede. Et HDR-billede bliver sammensat af eksempelvis tre billeder af fuldstændig samme motiv, men hvor lyset er forskelligt – en version der er undereksponeret, en version der er normalt eksponeret og en version der er overeksponeret.
Disse billeder bliver så smeltet sammen, og der bruges detaljer fra alle versionen. Så de lyse og mørke detaljer, man ikke ville få på et normalt eksponeret billedet, kommer frem.
Dette skal du bruge, før du kan komme i gang
Der er nogle ting, som du skal bruge, hvis du gerne vil i gang med HDR-fotograferingen. Det behøves nødvendigvis ikke være lige præcis det udstyr, som jeg benytter, men noget der opfylder samme krav.
  • Et kamera, hvor du kan justerer på ekponeringen. Jeg benytter Canon EOS 500D
  • Et stativ, hvor dit kamera kan stå på – Jeg bruger et Manfrotto-kamerastativ
  • Et program, der kan sammensætte HDR-billeder – Jeg bruger Photoshops “HDR Pro”
Den simple guide til HDR-fotografering
1. Find det motiv som du vil fotografere
Først skal du beslutte dig for et motiv, som du vil tage billedet af, og her kan det være rigtig godt at finde et motiv, hvor der er mange forskellige niveauer af lys.
Gode eksempler på HDR-motiver kan være:
  • En gadelampe om aftenen
  • Landskaber, hvor der er rigt på farver og teksturer
  • Bygninger (især om aftenen, hvis der er lys på bygningen)
  • Stranden
  • Broer

Fotograf Randers 

Hvis du kigger efter en god fotograf fra Randers, så brug denne liste. Vi har lavet denne oversigt for at lette dit arbejde når du skal finde en god fotograf i eller nær smilets by, der kan tage billeder for dig. Et fælles kendetegn for alle fotografer på denne oversigt er, at de lever af at tage fotografier for både enkeltpersoner og firmaer i Randers området.
Hvis du vælger en rutineret fotograf til din fotoopgave er det næsten altid en garanti for, at dine billeder bliver gode. Før du beslutter at tage kontakt til en fotograf fra oversigten Fotograf Randers, så husk at undersøge om den valgte fotografs stil passer til dine ønsker. Prisen er ikke for høj.
Hvis du kigger efter en fotograf fra en anden del af landet og ikke fandt hvad du ledte, så prøv evt. fotograf Ebeltoft, fotograf Brønderslev eller drag fordel af menuen øverst for at finde fotografen du ønsker. Højere oppe på siden har vi lavet en oversigt over fotografer fra områder/byer i nærheden af Randers.
Hvis du specifikt kigger efter fx. en portrætfotograf til portrætfoto i Randers, erhvervsfotograf til erhvervsfotografering eller dyrefotograf til fotografering af dyr, så drag fordel af vores oversigt over fotografer med disse fotospecialer.
Undgå oversvømmelse.
Du vil ofte høre ordet ISO eller ISO værdi på fotoforums o.l. Men hvad er det egentlig? Det er ikke faktisk ikke så svært. Det handler om lysfølsomhed.
I gamle dage – før digitalkameraet – var ISO en standard, der blev brugt til at fastsætte foto-films lysfølsomhed. Jo højere ISO tal, jo mere lysfølsom var filmen.
Når man ønskede at ændre lysfølsomhed, skulle man skifte hele filmen i kamerat. Det var lidt omstændeligt sammenlignet med i dag.
Nu har vi blot en indstilling på kameraet, som vi ændrer og så justeres digitalkameraets sensor til at opfange mere eller mindre lys.
Hvad betyder højere ISO i praksis
Den store fordel ved, at der optages mere lys på sensoren er, at man gør lukkertiden kortere.
I mange situationer vil man komme ud for, at lyset er begrænset og ens lukkertid dermed skal være meget lang for at få en korrekt eksponering. Det er uhensigtsmæssigt, fordi der hurtigt kan komme sløringer og rystelser ved lange lukkertider.
Her kan man hæve ISO tallet og derved opnå en kortere lukkertid, fordi lysoptaget bliver større.
NB: Du kan læse om lukkertid her på siden.
Ulempen ved høj ISO
Det er jo skønt at man bare sådan kan øge ISO og så skyde indendøre, men det har en pris. Når sensoren skal begynde at kompensere for manglende lys, vil den begynde at “gætte” på hvordan manglende information er. Og det giver støj – Jo højere ISO, jo mere støj.
Mængden af støj, der bliver produceret ved høj ISO er forskellige alt efter kamera, og kameraerne bliver bedre og bedre.
Her er et eksempel på ISO støj, taget med et kamera, der i skrivende stund er blandt de allerbedste til at håndtere ISO støj. Vær opmærksom på, at 25600 er ekstremt højt, og ganske få kameraer vil opnå samme forholdsvist pæne resultat. (Taget med Canon 6D, der har god ISO performance)
ISO.jpg
ISO 25600 er ekstremt(!) højt, og man kan tydeligt se pixelfejl/støj, der ødelægger billedet.
Lad os kort opsummere
ISO er altså lysfølsomheden på kameraets sensor, og ISOen kan hæves, således at man kan bruge kortere lukkertider og få skarpe billeder ved lav belysning. Prisen er, at man får røde, blå og grønne pixelfejl i sine billeder, så man skal såvidt muligt forsøge at begrænse sig.
Forskellige kameraer klarer ISO-støjen forskelligt, og de bliver hele tiden bedre. I dag er det slet ikke usædvanligt at få kameraer, der kan gå over ISO 100.000, men det er ganske ubrugeligt i praksis pga den enorme mængde støj. Det bliver bedre i fremtiden. Hardwaren bliver ved med at forbedres.
Kunst fotografering er et most, for de fleste kunstner. Billederne bruges til kunstnerens hjemmeside eller brochure, og laves f.eks. i forbindelsen med lancerig af nyt maleri, pressemeddelelse, folder, til hjemmesiden eller noget helt andet.
Når der skal tages fotos af kunsten handlet det om at vise kunsten fra sin bedste side. Jeg bestræber mig på at præsentere værkerne som kunsterne ønsker det.
En fotografering af kunst varier meget, da der er mange typer af kunst. F.eks. smykker, malerier, keramik, filt eller noget andet. Derfor er der også forskæld på hvad jeg skal bruge af udstyr til din opgave. kontakt mig om din opgave, så laver jeg et tilbud til dig.
unknown.jpeg
ERHVERVSFOTO OG EFTERBEHANDLING
Vores erfaring fortæller os at mange virksomheder er meget dårligt klædt på, i forhold til at have opdaterer og brugbart fotomateriale til rådighed. Det er næsten mere reglen end undtagelsen, så er din foto database i virksomheden ikke opdateret, så er det helt normalt.
Desværre giver det et problem i forbindelsen med at vi skabe nyt indhold, og det er næsten lige meget om det er til tryk eller internettet. Vi har flere muligheder for at få opdateret din bank af fotos. Vi kan tilbyde at tage dem for dig (det er ikke helt 110% fantastisk, men sikkert langt langt bedre end det du har, eller vi kan sende en af vores faste professionelle industrifotografer ud til dig.
Der er naturligvis forskel i både kvalitet og pris, men det er ikke godt at benytte fotomateriale med for mange år på bagen. Ældre fotos spottes lynhurtigt af både kunder og konkurrenter samt din stab af medarbejdere, og det giver negativ feedback.
reklamebilleder51.jpg
Med over 20 års erfaring med fotografi, tilbyder vi de fleste typer opgaver løst hurtigt og professionelt. Vi arbejder med farvekalibreret udstyr og leverer altid billederne i fuld opløsning, evt. retoucheret, fritlagt eller manipuleret – helt som I ønsker det.
Billederne leverer vi f.eks. på USB-stick eller via upload til DropBox og I kan frit benytte dem i jeres daglige arbejde, uanset om det er til annoncer, brochurer, bøger, postkort, hjemmesider eller andet. Her skal ikke anmodes om tilladelser og her skal ikke betales yderligere.
På nogle få, effektive timer kommer vi langt – og du vil opleve, at du ved at lade os løse opgaven, får klare kvalitative og økonomiske fordele.
Skal billederne bruges til fremstilling af produkter hos os, får du yderligere den fordel, at fotografen er med i processen fra planlægningen af projektet til det færdige produkt bliver trykt.
interic3b8r_foto5.jpg
Wedding photography is the photography of activities relating to weddings. It encompasses photographs of the couple before marriage (for announcements, portrait displays, or thank you cards) as well as coverage of the wedding and reception (sometimes referred to as the wedding breakfast in non-US countries). It is a major branch of commercial photography, supporting many specialists.
220px-Bride1929.jpg
A formal photograph of a bride in 1929
Like the technology of photography itself, the practice of wedding photography has evolved and grown since the invention of the photographic art form in 1826 by Joseph Nicéphore Niépce. In fact, an early photograph, recorded some 14 years after the fact, may be a recreation for the camera of the 1840 wedding of Queen Victoria to Prince Albert. However, in the early days of photography, most couples of more humble means did not hire a photographer to record the actual wedding itself. Until the later half of the 19th century, most people didn’t pose for formal wedding photos during the wedding. Rather, they might pose for a formal photo in their best clothes before or after a wedding. In the late 1860s, more couples started posing in their wedding clothes or sometimes hired a photographer to come to the wedding venue.
Due to the nature of the bulky equipment and lighting issues, wedding photography was largely a studio practice for most of the late 19th century. Over time, technology improved, but many couples still might only pose for a single wedding portrait. Wedding albums started becoming more commonplace towards the 1880s, and the photographer would sometimes include the wedding party in the photographs. Often the wedding gifts would be laid out and recorded in the photographs as well.
200px-Wedding._Louise_Fairbairn_BAnQ_P48S1P12641.jpg
A newlywed couple standing in front of a church and their wedding photographer,
At the beginning of the 20th century, color photography became available, but was still unreliable and expensive, so most wedding photography was still practiced in black and white. The concept of capturing the wedding “event” came about after the Second World War. Using film roll technology and improved lighting techniques available with the invention of the compact flash bulb, photographers would often show up at a wedding and try to sell the photos later. Despite the initial low quality photographs that often resulted, the competition forced the studio photographers to start working on location.
220px-Wedding_photographer_preparing_shot.jpg
A modern-day wedding photographer shooting on a beach
Initially, professional studio photographers might bring a lot of bulky equipment, thus limiting their ability to record the entire event. Even “candid” photos were more often staged after the ceremony. In the 1970s, the more modern approach to recording the entire wedding event started evolving into the practice as we know it today, including a more “Documentary photography” style of photography.
Når du kommer og skal have fotograferet dit barn er det vigtigt at barnet et frisk og veludhvilet.
Man kan med fordel sørge for at barnet har leget lidt og udfoldet sig aktivt inden besøget.
Dette gør det nemmere at holde koncentrationen.
Et friskt og energifyldt barn vil dog altid være at foretrække frem for et barn der er helt udkørt.
reklamefotografer351.jpg
Selvom det aldrig er nemt at holde et barn fri for støv og snavs kan det være en god idé at give barnets tøj en ordentlig omgang med en fnugrulle hvis tøjet er sort, da hvidt fnuller er meget tydeligt på billederne.
Hos mig er det ikke forbudt at medbringe lidt lækkert som “bestikkelse”.
Det er frygtelig upædagogisk men virker godt ved mange børn.
For at afmystificere situationen kan det også være godt at snakke lidt om den forstående fotografering før i kommer.
Hvis der er brug for det er der afsat tid til at barnet kan få lov til at “tø op” og anskue situationen.
Jeg vil hellere tage mindre billeder af et glad barn end mange billeder af et genert og utilpas barn.
Fotografering
Vi har mulighed for at fotografere både udenfor “on location” eller indenfor i et studie, hvor vi har det nødvendige udstyr og kan bl.a. tilbyde produktfotos til eksempelvis webshops og/eller marketingsmateriale.
Vi tilbyder efterbehandling og opstilling af billeder lige efter kundens ønsker, smag og stil og billeder kan leveres i alle formater og anvendes i alle type medier.
NYHED: Nu kan vi printe billederne op til A3 størrelse, så du ikke behøver at køre andre steder hen. Ønskes større tryk kan vi sørge for at sende det ud af huset til en ekstern samarbejdspartner.
reklamefoto_3.jpg
Bred foto vifte
Indenfor fotografering, tilbyder vi:
• Profilbilleder
• Actionbilleder
• Produktbilleder
• Modelbilleder
• Private- og familiebilleder
• Dyrebilleder
• Eventsbilleder
På kurset gennemgår vi den grundlæggende teknik for fotografering med et digitalt spejlreflekskamera. Du vil lære om de forskellige indstillingsmuligheder der er på dit kamera, og hvornår man skal vælge den ene frem for den anden. Vi gennemgår bl.a. eksponering, ISO, blænde, lukketid, fokusering, dybdeskarphed, brug af flash og meget mere.
Ud over de tekniske emner, vil vi også komme ind på forskellige former for fotografering; bliv fx bedre til at tage portrætter, action billeder, makro fotos eller få nogle gode råd til hvordan man tager billeder i en sportshal.
reklamefotografer251.jpg
Hver undervisningsaften vil starte med at vi gennemgår aftenens emner, hvorefter der vil være praktiske øvelser, hvor vi vil arbejde med emnet. Til sidst vil vi kigge på hinandens billeder og have en dialog om, hvordan vi hver især har løst opgaverne.
Forudsætninger: Du skal have et digitalt kamera med mulighed for manuel indstilling af blænde og lukketid. Helst et spejlreflekskamera, men det kan også være et avanceret kompakt kamera.
Medbring: Kamera, hukommelseskort, opladede batterier og manual til dit kamera.
Fotografen har egen fotostudie, hvor han bl.a. laver protræt fotografering, produktfotos m.m. Han løser fotoopgaver ifm. brylluper, konfirmationer, sportsbegivenheder mv. Desuden har han et deltidsjob hos Canon, hvor han arbejder med salg af fotoudstyr.
Boudoirfotografering er en fejring af kvindekroppen og aller smukkeste sider. Det kan virke meget grænse-overskridende, men resultatet taler for sig selv. Boudoirbilleder er den perfekte morgengave til den kommende mand, en valentinsgave til den, som man elsker eller måske bare til dig selv.
BRYLLUP
Bryllupsfotografering er en følsom størrelse. Den store dag, hvor man siger ‘ja’ til hinanden, skal foreviges på den rette måde for brudeparret.
Jeg tilbyder 1 times uforpligtende møde, for at se om kemien er der. Er den det, tilbydes endnu et møde ca. 1,5 måned inden den store dag for, at få styr på alle detaljer.
Da den store dag kan ikke tages om, er det vigtigt, at finde den rette fotograf for jer.
Babyfotografering er til forældrene der elsker søde og indimellem lidt sjove billeder af deres babyer. I denne type fotografering sættes der fokus på barnets personlighed, som får lov til at skinne igennem. Babybilleder tages når guldklumpen er mellem 3-12 måneder.
mode_fotograf_.jpg
Revolutionen inden for digital fotografering og internettet har ændret brugen af billeder. I dag behøver du ikke bekymre dig om fotofremkaldelse og dertilhørende omkostninger – brugen af digitalkameraer gør det muligt at gemme og redigere billeder på en computer. Det er dog nok mobiltelefoner med integreret kamera og internetforbindelse, der har påvirket vores hverdag mest – eller digitale kameraer med integreret trådløs forbindelse (Wi-Fi). Mange af os tager ikke kun billeder på ture eller ferier, men tager dagligt billeder for at dokumentere vores hverdag. Vi tager billeder af mad, restaurantbesøg, træning i fitnesscenteret, sjove øjeblikke og naturligvis os selv – det populære ord ‘selfie’ for selvportræt har de fleste vel hørt. Billederne deler vi med andre via sociale netværk som Facebook, Instagram eller Snapchat.
portrc3a6t2.jpg
fototeknikken
Siden fototeknikken så dagens lys for ca. 200 år siden, har udviklingen været imponerende. Der findes avanceret billedredigeringssoftware, objektiver som kan fastgøres på smartphones, og via internettet kan vi dele vores bedste billeder med andre – selv med folk, vi ikke kender. I dag er det også muligt at bruge vores billeder på kaffekopper, musemåtter og smartphone covers. Mobilkameraer bruges ikke kun til at tage billeder med. I reklamer og på mange produkter bruges QR-koder til markedsføring ved at give forbrugeren ekstra information på internettet. Hvordan vil kameraet se ud om 5 år? Hvordan vil fototeknikken udvikle sig? Vil det blive muligt at tage 3D-billeder med en smartphone eller bruge den som øje-scanner? Teknologien udvikler sig konstant, så måske vi om 1 år alle går rundt med Google-briller og tager billeder ved hjælp af stemmestyring.
Spejlreflekskameraet (eller DSLR – Digital Single Lens Reflex) findes i mange udgaver – fra relativt billige amatørkameraer til dyre professionelle kameraer, hvor et enkelt stykke tilbehør nemt kan koste over kr. 10.000,-.
Når man kigger i søgeren i et DSLR, kigger man direkte ud gennem selve linsen (gennem et spejlarrangement – deraf navnet), og det giver en kvalitet som ingen skærm kan konkurrere med.
Sammenligner vi et lille amatør-DSLR med et kompaktkamera, er de primære forskelle:
  • Bedre billedkvalitet
  • – større sensor og bedre optik
  • Størrelsen
  • –  et DSLR fylder mere og vejer mindst fem gange mere end et typisk kompaktkamera
  • Flere muligheder for manuel styring
  • – der er mange flere muligheder for selv at styre kameraets indstillinger
  • Mulighed for at skifte optik
  • – man kan skifte optikken ud, således at man kan have flere linser, der er beregnet til hvert sit formål
  • RAW
  • – på DSLR (og visse dyrere kompaktkameraer) kan gemme billederne udenom den indbyggede billedprocessor i et såkaldt RAW-format. På den måde kan man selv få adgang til at “fremkalde” billederne og opnå en bedre billedkvalitet
Der findes i dag kameraer, der minder om spejlreflekskameraer (stor sensor, udskiftelig optik), men som ikke har et spejl.
De spås en stor fremtid, fordi de er mere kompakte (netop fordi der ikke er noget spejl).
nikon-D3100-front-300x203.jpg
Nedenfor gennemgås de specifikationer for D3100, som Nikon oplyser på hjemmesiden. De er forkortet lidt, da de er meget omfattende.
Der findes en lang række tjenester på nettet, hvor du kan gemme og fremvise dine billeder og videoer. Her vil jeg kort fortælle nogle af de mest relevante.
Flickr – inspirationskilden for alle andre
Flickr er “the grand old man”, når det drejer sig om online fotodeling, og de fleste af konkurrenterne er inspireret af Flickr. I maj 2013 fik Flickr nyt udseende og nye vilkår. Flickr var gået lidt i stå – så det var tiltrængt.
1.000 GB gratis plads
Man får nu hele 1.000 GB plads til fotos i fuld opløsning – det er vist mere end de fleste får brug for! Man kan uploade HD-videoer på op til tre minutters varighed. Betaler man ca. kr. 300 pr år, kan man bl.a. slippe for annoncer.
nyflickr.jpg
Deling
På Flickr kan man inddele sine billeder i sets, og man kan kommentere og geotagge sine billeder. Man bestemmer selv, hvem der må se billederne og man kan lægge dem i forskellige grupper, så andre nemmere får øje på dem. Derudover kan man kommentere hinandens billeder på forskellig vis. Som betalende bruger har man adgang til statistik over antal visninger af billederne mv.
Picasa web album – Googles fototjeneste
Det kan være lidt svært at finde rundt i Googles forskellige fototjenester. Sådan forklarer Google forskellen mellem Picasa, Picasa Web Album og Google+:
  • Picasa er et fotoprogram, du installerer på din computer, så du kan redigere, organisere og dele dine digitale fotos.
  • Picasa Web Albums en hjemmeside, hvor du kan overføre billeder fra din computer “Web Albums” og dele dem med venner og familie.
  • Google+ er en hjemmeside, hvor du kan overføre billeder fra din computer til “albums”. Når du tilmelder dig Google +, bliver du også tilmeldt Picasa Web Albums.
Her er fokus på Picasa Web Albumpicasaweb.jpg
Upload og antal billeder
Google begrænser ikke umiddelbart upload, men til gengæld er der begrænsninger på mængden af plads. Har du en Google-konto kan du få adgang til at uploade 1 GB billeder og videoer. Har du en Google+-konto , tæller de billeder og videoer du uploader derfra ikke med, men der er to begrænsninger:
  • Videoer skal være på under 15 minutter – ellers tæller de med i den ene gratis GB
  • Billeder bliver gemt i en størrelse på max 2048×2048 (max ca. 4 megapixel)
Uploader du billeder fra Picasaprogrammet, tæller de med i begrænsningen på 1 GB. Uploader du mere end det, bliver de resterende billeder nedskaleret til max 2048×2048.
Deling
Man kan gøre billeder private, så de kun kan ses af dem, man inviterer. Er billederne offentlige, kan alle se dem. Mulighederne for delinger ikke så udviklede som på Flickr, men der er mulighed for at kommentere, tilmelde til grupper mv.
Mere info
  • Google har også Google Drev, hvor man gratis kan have 5 GB data liggende.
  • Man kan købe ekstra plads til billeder og data. Det koster ca. kr. 15 for 25 GB (pr. måned).
  • Google ejer også Panoramio, som er beregnet til billeder af verden. Her er ingen begrænsninger på pladsen, men alle billeder er offentlige, og man bør geotagge dem. Google Earth henter sine billeder på Panoramio.
  • Youtube, som man kan uploade videoer til, tilhører også Google. Disse videoer behøver ikke være offentlige, men der er begrænsninger på størrelsen.
Google giver en masse muligheder for fotodeling, men efter Google introducerede Google+ er det blev ret uoverskueligt. Logikken for Google er at få folk til at bruge Google+ (i konkurrence med Facebook), men logikken for brugeren kan være svær at gennemskue. Mon ikke det hele bliver gjort mere enkelt på et tidspunkt?
500px – for de ambitiøse
500px-1024x673.jpg
500px har payoff’et “Verdens bedste billeder”, og det er da også kvalitet og æstetik, der er i højsædet. Hvis du gerne vil vise dine fotos frem og evt. sælge dem, er 500px en god løsning.
Upload og  antal billeder
500px opererer med tre slags medlemskab: Free, Plus og Awesome.
  • Free: 10 uploads af fotos om ugen
  • Plus: Ubegrænset upload (ca. kr. 130 pr. år)
  • Awsome: Ubegrænset upload + en række ekstra muligheder (ca. kr. 300 pr. år)
Deling
Hele ideen med 500px er deling, men der er mulighed for at gøre billeder private.
Mere info
  • 500px velegnet for fotografer, der ønsker at udstille og sælge billeder
  • De mest populære billeder vises på forsiden.
  • 500px er ikke velegnet til backup af fotoarkivet.
Ipernity – ikke kun foto og video
Ipernity adskiller sig på flere punkter fra de øvrige tjenester. Ipernity giver ikke kun plads til foto og video men også til dokumenter. Der findes både et gratis medlemsskab og en pro-løsning.
ipernity.jpg
Upload og antal billeder
Med en gratis konto kan man uploade 200 MB pr. måned. Selve pladsen er ubegrænset. HD-videoer må være på op til 90 MB. Med pro-kontoen kan man uploade ubegrænset, men HD-videoer må dog ikke være større end 500 MB. Man kan også gemme i RAW-format som fx DNG og billederne kan downloades igen i det originale format. Dokumenter pakkes automatisk ind i en Zip-fil, og disse Zip-filer kan naturligvis også downloades.
Deling
Man kan dele alle sine uploads (både billeder, videoer og dokumenter), og man kan kommentere og lægge billederne i grupper. Uploads kan også være private, eller de kan deles med venner.
Mere info
  • Ipernity findes på en række sprog, men endnu ikke på dansk.
  • Ipernity så dagens lys i 2004 og er officielt stadig i beta (dvs ikke helt færdigt).
  • Der er ikke muligheder for billedredigering i Ipernity – fx kan et billede ikke roteres.
  • Ipernity er en af de få services, der understøtter upload og download af RAW-filer.
  • Der er også mulighed for at blogge på Ipernity.
Som det fremgår af artiklen om fototjenester på nettet er det nok 500px, der er det sociale fotosite, der har de bedste fotos.
Det er gratis at lægge sine billeder på 500px, men der er også mulighed for at købe sig til forskellige ekstra muligheder. Men lad os starte med lidt generelt om 500px.
Populære billeder
Går man ind på selve forsiden, handler det mest om at oprette sig som bruger eller om at købe fotos, men på siden 500px.com/popular kan man se de populæreste billeder lige nu.
500px-1-1024x475.jpg
Som det ses på billedet ovenfor, er det muligt at filtrere på forskellige emner. Dem der ses er fra alle kategorier.
Med lad os se nærmere på, hvordan 500px er skuet sammen.
Medlemmerne bestemmer
Som på andre sociale medier er det medlemmernes adfærd, der afgør, hvad der er populært.
Som medlem har man mulighed for:
  • Uploade fotos og forsyne dem med kategoritags og beskrivelse.
  • At følge andre medlemmer (og andre kan følge dig).
  • Give faves, likes og kommentarer til de billeder man ser.
Pulse, fresh, upcoming og popular
En pulse på 100 er meget sjælden, men det præsterede dette billede. I dag er pulsen 50. Klik for at se originalen på 500px.
Når et billede bliver uploadet, starter det med at være fresh, og det får en pulse på nul.
Når billedet bliver set andre og evt. får faves, likes og kommentarer, stiger pulse (til max. 100).
Når pulse kommer over 70, er billedet upcoming, og når den er over 80, er det popular.
Når der er gået 24 timer, skruer 500px  pulsen ned, og i praksis er det formentlig umuligt at have et billede højt placeret flere dage i træk.
Hvordan ranker 500px fotos?
Som det gælder for andre sociale websites, har 500px en hemmelig algoritme, der giver billederne en pulse.
Pulse bestemmes altså af antallet af faves, likes, visninger og kommentarer – samt af hvor nyt billedet er på 500px.
Hvordan de enkelte komponenter vægtes, vides ikke.
Formentlig tager algoritmen også andre forhold i betragtning – fx et det nok bedre at få en fave fra en med mange følgere end fra en med få.
Og mon ikke også det tæller mindre at få faves fra én, der uddeler 100-vis af faves hver uge?
Uploader man mere end ét billede om dagen, er det sværere at få en pulse.
Sneboldeffekt
500px-3.jpg
Jo flere, der synes om et billede, jo flere bliver det vist for, og det kan udløse en art sneboldeffekt.
Har man mange følgere, bliver ens billeder umiddelbart vist for flere, end hvis man har få følgere, og det giver naturligvis mulighed for endnu flere faves og likes. 500px tager imidlertid delvist højde for dette, så der fx skal færre faves og likes til at få en høj pulse, hvis man har relativt få følgere.
Der findes mange spekulationer om hvordan 500px ranker billederne – prøv blot at søge på “500px algorithm”.
Fotografering på slottet
Når I er blevet viet på slottet, har I lov til at bruge slottets sale og gemakker til at få taget jeres bryllupsbilleder. Fotograferingen må ikke tage mere end 1 time.
I er også meget velkomne til at tage billeder i slotsparken – her er der ingen tidsbegrænsning.
Brudepar, der ikke er blevet viet på slottet, kan bestille tid til fotografering på slottet. Det koster kr. 1.500,00. Dette gælder kun for brudepar, der har lejet slottets selskabslokale.
foto-bryllupbillede-11.jpg
Jeg kan ikke tælle hvor mange billeder, jeg har kasseret fordi lukkehastigheden ikke var hurtig nok under selv normale lysforhold. Derfor tager jeg næsten altid en flash med, selv udendørs og midt på dagen, kan det være praktisk at have en flash ved hånden. Men det vender jeg tilbage til. Lad os først gennemgå nogle grundliggende forhold omkring lys.
Vi har hørt det mange gange. Fotografering handler om at fange “lyset”. Når du ikke anvender flash, så er det andre lyskilder – solen, månen, lamper, starinlys etc., der giver lys til billedet og påvirker eksponeringen. Du kontrollerer den mængde af lys, der kommer ind i kameraet via lukkeren, blænden og ISO-værdien – også kendt som “Eksponeringstrekanten”.
Og her begynder det allerede at blive lidt indviklet. For når du anvender en flash, så skal du også tage højde for det meget stærke og korte lys en flash afgiver på et split sekund. Heldigvis kan moderne kameraer hjælpe os her. Men forestil dig, at du grundliggende skal tage højde for to eksponeringer – een for flash lyset, og een for alt det andet lys. Det gør du via lukkeren!
Lukkehastigheden afgør hvor lang tid lukkeren står åben og lader lyset sive ind på sensoren. Jo længere lukketid jo mere “alt andet lys” kommer igennem til sensoren. Flash lyset varer som sagt kun et split sekund! Så hvis du anvender flash, og har valgt en meget hurtig lukkehastighed, så vil flash lyset dominere. Men hvis du anvender flash og en langsom lukkehastighed, så “eksponeres” billedet yderligere med alt andet tilstedeværende lys ud over flashen. Og her kommer en af de mest oversete funktioner på flashen til sin ret – nemlig muligheden for at øge og mindske styrken på flash lyset. Fra fabrikken er alle flash sat til at udsende det stærkeste lys (det kaldes forholdet 1:1), og mange kommer aldrig videre. Men flash lyset kan reduceres til f.eks. 1:16 del af sin maksimale styrke, og så er der pludselig rigtig mange muligheder for lige netop at “male” tilstrækkelig lys på motivet. Vi kender alle de forfærdelige udbrændte lyspletter mennesker får i panden, på kinderne og på næsen, når flashen fyres af på fuld knald. Det vil du lære at kontrollere!
Nå – lad os se lidt på hvordan en flash egentlig virker. Jeg har skilt min Nikon SB-600 flash af (i et forsøg på at reparere den efter en tur på gulvet). Det gav mig mulighed for at se det indre af en flash. Grundliggende består en flash af tre komponenter:
  1. Batterier
  2. Kondensator
  3. Flash rør
interic3b8r_foto2.jpg
Når du tænder flashen, så fylder batterierne kondensatoren med energi. Når flashen “aktiveres”, så anvender flashen energien i kondensatoren til at udsende et ekstremt koncentreret lys fra det specielle flash rør. Her kommer kameraet os til hjælp, idet kameraet på basis af det valgte eksponeringsprogram – f.eks. matrix lysmåling – (bare rolig – det kommer vi til) og igennem objektivet måler hvor meget lys der kræves, og sender en kommando til flashen om lige netop at sende den mængden lys i sit kort flash glimt. Når kameraet måler lyset igennem objektivet kaldes det “Through The Lens” (TTL) lysmåling. I gamle dage målte man lyset via en separat lysmåler, hvorefter de værdier lysmåleren angav blev indstillet på kameraet. Der hersker fortsat en heftig debat om hvilken metode der er “mest korrekt”. Når et kamera forsøger at fastslå den korrekte eksponering via TTL, så gøres det ved at flashen udsender nogle ganske korte og næsten usynlige for-glimt (altså før billedet tages) og via objektivet “ser” kameraet så på scenen og beregner hvor kraftigt flash glimtet skal være. Derfor anvender man ofte “matrix lysmåling”, fordi denne metode tager højde for hele scenen. Det kaldes også for inddirekte lysmåling, idet lyset reflekteres fra scenen. Med en “gammeldags” lysmåler måler man det lys der rammer motivet -f.eks. ved at holde lysmåleren op til ansigtet på en person og aktivere flashen, hvorefter lysmåleren viser forslag til blænde og lukkehastighed. Det kaldes for den direkte lysmåling, idet det er lyset der rammer motivet, som måles. Hvis fotografen ikke er tilfreds med disse værdier, øges eller reduceres styrken af flash glimtet indtil nogle blænde/lukkehastighedsværdier, der kreativt passer fotografen, opnås.
Grundliggende er der tre måder at kontrollere styrken af flash glimtet på:
  1. TTL og TTL BL (kameraer bestemmer styrken af flash glimtet)
  2. Auto (flashen kontrollerer styrken af flash glimtet
  3. Manuel (du kontrollerer styrken af flash glimtet
Den første metode (TTL) anvender kameraets lysmåler til at bestemme hvor meget lys der afgives af flashen, og hvor meget lys der er nødvendigt for at eksponere motivet med en “gennemsnitlig” belysning (svarende til 18% grå). I TTL udtrykkes denne mængde lys som 0:0.
På de fleste flash kan du justere lysstyrken i TTL-tilstand. Dette gøres med de såkaldte EV-trin (Eksponeringsvariation). Her er et foto af min SB-910 flash.
Noget af det jeg skyder allermest af, og som jeg virkelig holder af at skyde, er erhvervsportrætter. Man kommer i kontakt med rigtig mange mennesker, og hver enkelt skal behandles forskelligt for at få det bedst mulige portræt ud af vedkommende.
Jeg bruger rigtig meget af min tid på jobbet på at tale med mine “modeller”. Det absolut vigtigste er, at få dem til at slappe af, og arbejde sammen med mig som fotograf.
ervhervsfoto_viborg.jpg
Det er svært at forklare på skrift, hvordan jeg gør det, så i stedet vil jeg i dag skrive lidt om, hvordan jeg lyssætter mine erhvervsportrætter.
Et godt objektiv
Et godt objektiv er en investering som kan holde i mange år. De såkaldte “superzoom’s” og kit objektiver er en god start, men desværre levere de ikke altid voldsomt imponerende resultater. Vil man fange flotte og skarpe billeder, så skal der et godt objektiv på. Dog kan der stadig være penge at spare i forhold til originalt udstyr. Producenter som Sigma og Tamron har de seneste år lanceret objektiver, der på nogen punkter er bedre end de originale fra Canon, Nikon, Sony osv. Dog har de, såvel som original producenterne, lavet meget billige objektiver i ringe kvalitet.  Husk at et godt objektiv er en bedre investering end et nyt kamerahus. Et kamerahus er en sliddel med en begrænset levetid, hvorimod et objektiv der bliver passet og serviceret, kan holde i rigtig mange år.
foto_bryllup.jpg
Portræt med kun en flash
Portræt med kun en flash er også muligt. Det er enkelt og resultatet bliver godt- for den enkelte flash svarer jo til det vi er vant til- een sol. Det handler blot om at bløde lyset op, enten med en softbox eller endnu enklere: paraply. En paraply til at skyde lyset igennem er noget af det enkleste man kan forestille sig. Den eneste ulempe er den manglende kontrol med lysets spredning. Endelig kan du bruge en reflekterende paraply, så er lidt af kontrollen igen på plads. Reglen jeg bruger er- lyset skal falde 45 grader ned på modellen og så tæt som muligt. Billedet her er taget med reflekterende paraply, pegende ned på modellen i ca. 45 grader- og lidt fra siden… Læg mærke til hvorledes lys der kommer fra siden skaber tydelig definition af f.eks. muskler. Altså en god måde at fremhæve strukturer på. Bryllupsfotografering med flash.
hvilke byer i danmark er mest gæstfrie?
Ingen af dem. Danskerne tænker kun på sig selv. Bortset fra når det kommer til indvandere. De får lov til at overtage landet. Farvel og tak til Danmark, som vi kender det!
Vi går så meget op i vi overlader verden i en god stand til vores børn, og tænker rigtig meget i klima etc. Men ingen tænker over at visse kulturer bare IKKE kan forenes.
hvilke byer i danmark er mest gæstfrie? INGEN!
Læs mere på min hjemmeside
20150703_144007.jpg

Bryllupsbilleder i top-klasse
I skal fra jeres store dag, jeres bryllupsdag, have de absolut bedste bryllupsbilleder. Jeg leverer bryllupsbilleder som fortæller historien fra jeres store dag, på en smuk, unik og kreativ måde. Jeg ser ikke mig selv som en fotograf der tager traditionelle bryllupsbilleder. Jeres bryllupsbilleder garanterer jeg, bliver fyldt med sjæl og charme. Jeg vægter masser af personlighed og varme i de bryllupsbilleder jeg leverer. Prøver at fange dén stemning og kærlighed der er i mellem brudeparret og dets gæster. Jeg vil rigtig gerne fremvise bryllupsbilleder der viser hvem I er og hvilken historie I gerne vil fortælle.
Hvorfor skal I vælge mig som fotograf af jeres bryllupsbilleder?
En god bryllupsfotografbryllupsfotografering.jpg skal sørge for at være diskret og behagelig, så både I og jeres bryllupsgæster kun skal tænke på at nyde dagen. Jeg sætter en stor ære i at være så ”usynlig” som muligt, men at være så mange steder som muligt. En stor prioritet for mig, er at fange alle de øjeblikke, hvor brudeparret ikke står ’klar’, sådan mere naturligt ” imellem” billederne. På dén måde bliver bryllupsbillederne ikke opstillede, og hvor varmen og kærligheden mellem brudeparret viser sig på en ærlig og naturlig måde. Jeg vægter at få stemningen med på bryllupsbillederne, og det opnår jeg ved at få brudeparret til at slappe af foran kameraet. Når parret slapper af, får jeg HELT igennem fantastiske og ærlige billeder, som bliver personlige og varme. En helt særlig dag kræver at jeg holder hovedet koldt og er professionel. Jeg tager ud på aftalt lokation inden selve dagen, for at kunne forberede mig på diverse muligheder dér, og det resulterer i stor variation i Jeres bryllupsbilleder.
Hvilken fotopakke skal I vælge til jeres bryllupsbilleder?
Det er en fordel for jer, at jeg er med i så meget som muligt, så I får bryllupsbilleder fra hele bryllupsdagen. Det kan være; lige fra selve forberedelserne på dagen, med i kirke, til reception og med under hele bryllupsfesten. Jeg har forskellige pakkeløsninger, så kig dem nøje igennem. Derefter kan vi snakke om hvad I ønsker. Det kan også være at mine pakker ikke dækker jeres behov, men kom med jeres idéer, så snakker vi om det.
Et lille råd kunne være, at lade være med at spare på bryllupsfotografen, så undgår I ærgelser bagefter, da I altid vil have de super flotte og professionelle bryllupsbilleder fra hele dagen. Og dagen kan ikke tages om. bryllupsbilleder vil I altid kunne kigge på og tænke tilbage på den fantastiske dag, hvor I sagde ja til hinanden, og I blev fejret af familie og venner.
De vigtige bryllupsbilleder
Jeg arbejder ud fra at være kreativ samt iderig – og fange de vigtige øjeblikke når de opstår. Derefter kan I mindes dagen og genopleve de mange mindeværdige oplevelser. I er velkommen til at se mit galleri igennem og se bryllupsbilleder fra tidligere fantastiske bryllupper fra det meste af Danmark. I kan også læse om hvad tidligere brudepar har skrevet om mig, og mit arbejde som bryllupsfotograf.
Det er en ære at få lov til at lave bryllups billeder, og jeg nyder alt ved det. Tag endelig kontakt til mig hvis I har spørgsmål. Så kan vi finde en løsning, der skaber de perfekte rammer for jeres store dag, og
som vil give jer de perfekte bryllupsbilleder som sådan en dag og I fortjener.
At få lov til at komme så tæt ind på livet af et brudepar, på en af de vigtigste dage i deres liv; deres bryllupsdag, er en utrolig stor ære for mig. Dét gør jobbet som bryllupsfotograf helt specielt i min optik.
At få lov til at være jeres bryllupsfotograf, og få betroet ansvaret for at indfange smukke bryllupsbilleder på jeres store dag, herunder alle følelser, detaljer, og vigtige øjeblikke, er et endnu større privilegium. Som bryllupsfotograf ved jeg, hvor vigtigt disse elementer er. Og man får kun én chance.
Bryllupsfotograf med øje for detaljer og helheden på jeres bryllupsdag
Jeres bryllupsdag bliver foreviget i billeder som også viser alle de små detaljer som I som brudepar måske ikke lige oplever på dagen. Jeg ligger en stor ære i at tage bryllupsbilleder, som danner en helhed fra jeres bryllupsdag, også stemninger omkring jer og jeres gæster, som giver jer et varigt minde om en bryllupsdag hvor kærligheden, og den helt fantastiske stemning er unik for jer og jeres nærmeste.
Jeg er utrolig ærekær og yderst omhyggelig omkring dét jeg laver, og er meget beæret over at få lov til at blive jeres bryllupsfotograf. Til gengæld, vil jeg levere bryllupsbilleder, der fortæller historien om jeres bryllupsdag på den mest unikke og kreative måde med sans for detaljer, og vil på en smuk måde forevige jeres bryllupsdag på fineste vis. Jeg håber også det fremgår af de bryllupsbilleder jeg har mit galleri. Tidligere bryllupper som jeg allerede har været så privilegeret, at være bryllups fotograf til. De positive tilkendegivelser jeg har fået igennem tiden, er jeg utrolig taknemmelig for. Glad for at dét jeg oplever, dokumenterer og foreviger, er dét brudeparret har ønsket. Så kan man da ikke ønske sig mere.
Når der skal findes en dygtig bryllupsfotograf i København
… så er det ikke afstanden mellem jer og fotografen, der bør være afgørende. Derimod er kemien mellem jer og fotografen, fotografens stil og mavefornemmelsen efter min overbevisning af større betydning for valg af bryllupsfotograf til jeres bryllupseventyr.
Jeg ser det som en stor ære at få lov til at være fotograf til bryllupper, og jeg kører gerne langt for at indfri Jeres ønsker for Jeres store dag. Jeg er bosat i Odsherred, men har haft bryllupper i København, Aalborg, Vordingborg, Holbæk blandt mange. Afstanden er bare et tal. Lad mig om dét. Vigtigt for Jer, er det at beslutte jer for en bryllupsfotograf og have en god fornemmelse med dén aftale I har lavet i fælleskab med jeres bryllupsfotograf. Bryllups fotografens fornemste opgave er at møde jer hvor I er, lytte til jeres ønsker og forhåbentlig også inspirere jer til at kunne få et indtryk af, hvilke billeder I kan forvente.
Ansvaret er stort som bryllupsfotograf, og jeg har dyb respekt for den store tillidserklæring I giver mig. Det er en stor beslutning at skulle vælge en bryllupsfotograf og stole på at resultatet bliver godt. Derfor vil  jeg gøre
mit bedste, for at alle detaljer, stemninger og intense øjeblikke bliver dokumenteret på så ærlig, personlig og kunstnerisk måde som muligt. Jeg forbereder mig grundigt inden den store dag, og gør alt for at I kan føle jer afslappede på jeres bryllupsdag.
Inspiration fra tidligere bryllupper
Jeg har fotograferet en del brudepar, og hvert bryllup har været helt unikt for det enkelte brudepar. De fleste brudepar har inden vores første møde, en forestilling om hvad de godt kunne tænke sig. Mange søger inspiration på nettet og har måske allerede nogle helt specielle ønsker. Lokation og tidsperspektivet spiller en stor rolle i, hvad der eventuelt kan være muligt, og så gælder det om at være kreativ. Endnu har der ikke været en udfordring vi ikke har kunnet løse i fællesskab. Som udgangspunkt er jeg åben for alle ideer og indput til bryllupsfotosbryllupsfoto-ved-fotojournalist.jpg, og hvordan I selv forestiller jer at det kan foregå. Hvis I vil se bryllupsbilleder fra tidligere brudepar, og få en fornemmelse af mit arbejde, kan I se mit galleri her. Derudover kan I få mere info om mine bryllupsbilleder her samt læse om de forskellige pakker jeg tilbyder. Feedback fra tidligere brudepar kan I læse på siden her. Er der ikke en pakke som lever op til jeres ønsker, kan jeg nemt lave en tilpasset løsning til jer så alle jeres ønsker til en bryllupsfotograf bliver indfriet.
Jeg har altid fotograferet, jeg har kørt Europa tyndt i lastbil og har altid haft et kamera ved hånden, det har gjort det lidt lettere, da digital kameraerne kom, men det var noget af en investering, dog noget lettere da man ikke behøver være sikker på motivet inden man skyder.
Jeg har de sidste 5 år arbejdet som reklame og webmand i et mindre firma, her kunne jeg komme til at udfolde mine kreative evner, som hurtigt blev sat på prøve, da der skulle laves firmaprofil og profilbrochurer, så der var udfordringen.
Jeg fik hurtigt lavet så alle vore brochurer fra vore leverandører blev lavet som en standart brochure der passer i vores profil, vi er ISO 9001:2008 certificeret, så alt skal matche. Så skulle alle produkter jo fotograferes og produktfotograferingen var endnu en udfordring, som jeg tog til mig, det er så en af de ting jeg laver mest af, til vore brochurer.
Jeg har nu været der i 5 år og fik et tilbud om uddannelse, hvor jeg straks fik ideen til at komme på KPP, hvor en af mine venner er uddannet, så det var det eneste jeg egentlig gerne ville have mere info om, det er jo en god uddannelse at have til sin pension, hvor man kan gå og lave lidt ekstra til at have det sjovt for.
Jeg er nu halvvejs i første år på KPP og det er fantastisk at få den grundviden som man manglede, det gør det meget lettere at lave det hele, allerede nu har jeg lært utrolig meget, så hvad vil de sidste halvanden år så ikke give, det ender med man sidder og laver produktbilleder med den ene hånd og laver  IT opgaver med den anden.
Min indstilling er: “Fordi livet ikke kan tages om” det er en god undskyldning for at tage mange billeder, og vise andre hvad man laver. Det hedder sig jo også, “Dine billeder, andres inspiration”
bean.jpg
Mode foto
Tips når du laver Modelfotografering
Der er mange ting du skal være opmærksom på, når du arbejder med en uerfaren model. Mange modeller er usikre når de skal stå foran kameraet første gang og derfor er det vigtigt, du hjælper din model. Her er nogle tips til hvad, du skal være opmærksom på.
2b5b9-foto2bkvinde.jpg
Aftale med modellen:Når du aftaler en tid med din model, så fortæl ham/hende hvor længe du regner med at bruge på fotograferingen (og hold dig til dette tidsrum når I er i gang). Fortæl din model hvilken type billeder du ønsker og hvilket tøj, sko og make up modellen skal have med. Hvis det er udendørs og koldt, så sørg for at han/hun har noget overtøj med til pauserne.
Inden modellen kommer:
Sørg for at sætte lys og kamera så nøjagtigt du kan, brug eventuelt en assistent til at afprøve lyset på. Jo mindre tid du skal bruge på praktiske ting sammen med modellen, jo mere tid har du til at tage billeder af modellen. Hvis du fumler meget med lyset og kameraet, risikere du modellen bliver usikker, træt eller distræt.
Position:
Du skal fortælle din model i detaljer hvordan han eller hun skal stå foran kameraet. Du kan eventuelt vise ham/hende nogle eksempler i form af billeder fra internettet. Når først din model står foran kameraet, skal du guide ham/hende i placering af arme og ben. Fortæl hvilken vej hovedet skal dreje, om han/hun skal se til venstre og ned med hagen, se til højre og op med hagen o.s.v.
Kropsholdningen er også meget vigtig. De fleste modeller vil have en tendens til at trække maven ind, dette kan også være ok, men i mange tilfælde ser det meget unaturligt ud og vil ødelægge dit billede. Når modellen trækker maven ind, vil han/hun typisk skyde brystkassen frem og komme til at se meget anstrengt ud.
Du kan sige til din model, at han/hun ikke skal trække maven ind, men derimod spænde mavemusklerne let. Hvis han/ hun spænder mavemusklerne for meget, vil han/hun se meget anstrengt ud i ansigtet. Jo mere naturlig din model ser ud, desto bedre. Det er vigtig du får modellen til at slappe af og føle sig tryg. Det gør du ved at vise du har styr på dit arbejde. Jo mere du guider ham/hende på en venlig måde, desto mere vil modellen føle sig tryg og lytte til det du siger.
Tal hele tiden til din model, mens du tager billeder. Hvis du ønsker et bestemt udtryk, så fortæl modellen en historie han/hun kan sætte sig ind i, inden du tager billeder. Når du har fortalt historien, skal du sige til din model, at han/hun skal huske den følelse, når du tager billeder.
Du kan med fordel bruge denne metode flere gange i løbet af fotoshootet. Hvis du ønsker flere forskellige udtryk fra din model, så brug tid på at stoppe op mellem hvert udtryk og fortæl ham/hende en kort historie. Mens du tager billeder kan du referere til din historie, så modellen hele tiden husker den følelse, du skal bruge i dit billede.
Detaljer:
Det er dit job at lægge mærke til om håret sidder rigtig, om modellen har noget mellem tænderne, om tøjet sidder rigtigt o.s.v. Du kan også bruge en assistent som er opmærksom på disse ting. Jo flere detaljer du har i orden når du fotografere, desto mindre skal du rette bagefter i redigeringen.
Husk du aldrig må tage billeder nedefra af en model. Det er måske ikke noget du lægger mærke til, men næsten alle modeller vil blive kede af billederne, fordi du fremhæver alle de negative ting ved ansigtet som f.eks. dobbelthager eller store næser.
Undgå at skulle stå for tæt på din model med kameraet. Din model skal kunne have sin privatsfære mens du tager billeder. Hvis du skal helt tæt på ham/hende, så fortæl modellen det inden du tager billeder, så modellen har tid til at forberede sig mentalt på at du overskrider hans/ hendes privatsfære.
Det samme gælder når du skal rette tøj eller hår på en model. Forbered modellen på at du vil røre ham/hende fordi du vil rette på tøjet, håret eller for at få ham/hende til at stå rigtigt. På den måde undgår du misforståelser og får modellen til at føle sig tryg.
Det kan godt virke som meget at holde styr på i starten, men efter lidt øvelse, vil du helt instinktivt lægge mærke til det.
Retouching kalder man det arbejde du laver i billedredigeringen når du forfiner detaljer i et billede. Til portrætter findes der mange forskellige metoder og teknikker til at fremhæve eller fjerne detaljer.
Alt efter formålet med billedet, så har fotografen uendelige mange muligheder for at tilpasse billedet nøjagtig som ønsket. Du kan få plugins eller små selvstændige programmer der kan hjælpe dig eller du kan lære kunsten selv at styre effekten i eksempelvis Photoshop.
I denne artikel ser vi på hvor forskelligt forskellige plugins gøre det samt hvordan det ser ud med tre forskellige manuelle teknikker. Er du plusmedlem, så viser jeg i en toturial hvordan du gøre det manuelt med en af teknikkerne.
De første billeder i testen er hvor billedet er helt ubehandlet og hvor jeg bruger 5 forskellige plugins/actions til at skabe resultatet. Herefter har jeg manuelt renset huden, og lavet testen igen for at se hvordan billederne så kommer til at se ud.
Som den sidste krølle på halen, så har jeg lavet de sidste 3 billeder med forskellige ”manuel” teknikker.
bryllup-fotograf.jpg
Vil du arbejde som fotograf og rejse ud i verden? Find din fotografuddannelse i dag. Arbejd med alt fra dokumentarer til mode som fotograf!
Er du kreativ, og elsker du at fortælle historier visuelt gennem fotografier eller levende billeder? Så er en uddannelse indenfor foto måske noget for dig. Her vil du tilegne dig alle de tekniske kompetencer, som det kræver at komme til at leve af at fremstille billeder – enten til den moderne reklame, til pressebilledet, portrættet eller på det store lærred. Du kan tage uddannelser indenfor foto både i Danmark og i udlandet. I Danmark gør du det på tekniske skoler og erhvervsakademier, mens du gør det på universiteter i udlandet. Mulighederne er mange og uanset uddannelse, er du garanteret et arbejde fyldt med kreativitet, nytænkning og variation!
59fd4-bryllups-foto-182.jpg

Fotografuddannelsen retter sig mod mange forskellige arbejdsområ­der. Mange fotografer lever af at lave reklame- og illustrationsbilleder til for eksempel kataloger og blade. Nogle specialiserer sig inden for mode- eller portrætfotografi, arkitekturfoto, industrifoto eller klinisk foto. Andre koncentrerer sig om reklamefilm eller andre former for AV-produktion.
06fe7-portr25c325a6tfoto.jpg
Fotografen fremstiller og tænker i billeder. På uddannelsen lærer du om teknikken bag billeder, og hvad de kan indeholde og udtrykke.Der ligger ofte mange overvejelser og valg bag gode billeder. Du skal især tænke på motiv, lys og efterbehandling. Ud over den tekniske viden kræver arbejdet også sans for billeder – og som portrætfotograf evne til at skabe tillid til dem, man fotograferer. Fotografer laver fx portrætter, reklamer eller illustrationer til blade, aviser og kataloger. En fotograf arbejder normalt som ansat i medieverdenen, som freelancer eller i eget firma.
c0d26-gavekort_til_fotografering-i-haderslev-1.jpg
Efter vielsen blev, der serveret bryllupskage og champagne på slottet i den smukke festsal. Selve bryllupsmiddagen blev afholdt i riddersalen. Herunder kan i se et lille udpluk af bryllupsbillederne fra den store dag på Holckenhavn slot.
0a354-bryllupsfoto-45.jpg
Vi hyggede os rigtig i parret Mads og Marlenes selskab. Selvom det blæste, så fik vi lavet en masse spændende og kreative bryllupsfotos af brudeparret.
98de8-bryllupsfoto-67.jpg

Ingen kommentarer:

Send en kommentar